
04 jul WOORDENSCHAT – BY LIANE DUIT
Termen in Tech Savvy die je écht moet kennen
Toen mijn zoon voor de eerste keer economie kreeg, had hij bijzonder veel moeite met dit voor hem nieuwe vak. Hij leerde hard maar de resultaten op de toetsen waren teleurstellend voor hem. Hij snapte niet waardoor het kwam. We zijn er samen voor gaan zitten en wat mij opviel is dat hij alle nieuwe woorden die gebruikt worden bij economie probeerde om te zetten in zijn eigen woorden. In plaats van de nieuwe “economische woordenschat” zich eigen te maken. Het kwartje begon een beetje te vallen, maar nog een tijd lang heeft hij moeite gehad om de woorden te gebruiken in zijn taalgebruik tijdens de toetsen. Terwijl je zou denken eigenlijk redelijke simpele woorden zoals productiviteit, marktwaarde, inflatie en consumentenmarkt. Maar als je ze nog nooit gehoord hebt en er niet in thuis raakt kan het je duizelen voor de ogen. Met als gevolg: je mist de essentie.
Met alle nieuwe technologieën is het eigenlijk exact hetzelfde merkte ik later in mijn dagelijkse werk. Veel assistants zijn ook nog licht onbekend met alle kreten die de technologie met zich meebrengt. Iedereen heeft het over “de cloud” maar wat betekent het precies? En wat is de verandering die het met zich mee? Wat is de impact? Om nog maar te zwijgen over dingen als blockchain, algoritmes, big data, augmented reality en ga zo maar door. Toch zijn het woorden die je steeds vaker tegenkomt en die in werk steeds meer op de voorgrond treden. Wanneer je dit dan niet in de goede context kunt plaatsen mis je naar mijn idee heel wat in je rol. Heel wat kansen vooral! Om een goede gesprekspartner te zijn en om met goede oplossingen te komen is het vergroten van je “technische woordenschat” essentieel in dit digitale tijdperk.
Om een begin te maken heb ik hier wat kreten op een rijtje gezet.
Blockchain – gedistribueerd vertrouwen. Lappen tekst kan ik typen om het verder toe te lichten. Maar dit YouTube filmpje zegt veel meer. Blockchain-toepassingen kom je overal tegen. In geld, met als bekendste voorbeeld de Bitcoin.
Een ander voorbeeldgebied is onroerend goed. De kracht van de blockchain-technologie ligt in het vastleggen van eigendom. Het eigendom van je huis kun je vastleggen in een blockchain waardoor iedereen direct, in real time, toegang heeft tot de juiste gegevens. Je kunt zelf bepalen wie toegang krijgt en wie niet. Heel wat instituten en instellingen worden hierdoor overbodig. Denk aan notaris, kadaster, gemeente.
Nog een voorbeeld uit de gezondheidszorg. Het bedrijf Scriptdrop past bijvoorbeeld blockchain toe in het voorschrijven van medicatie.
Virtual reality (VR) – virtuele werkelijk. Het is een computer gesimuleerde omgeving waar je als gebruiker wordt ondergedompeld in een levensechte ervaring. Ik denk bij de meeste van jullie bekend. Anders horen we het wel!
Augmented reality (AR) – een technologie die een virtuele laag over je normale gezichtsveld geeft. Een goed voorbeeld hiervan is Pokemon Go spel (in 2016 een mega hype). Vorig jaar kwam IKEA met hun AR app Place, waarmee je virtueel meubels kunt plaatsen in de ruimte.
Mixed reality (MR) – computerbeeld wordt naadloos verweven met het normale gezichtsveld. Echt en virtueel zijn niet meer van elkaar te onderscheiden. Interactie is mogelijk. Dus eigenlijk een combinatie van VR en AR. Voor een overtuigende MR-ervaring kun je niet uit de voeten met een smartphone. Speciale hardware is nodig. De HoloLens is een van de meest bekende.
Als praktische toepassing kan ik voor de vrouwelijk doelgroep kleding passen als voorbeeld geven. Met MR kun je namelijk overal kleding passen (yeah!) eenvoudig verwisselen van kleur of maat gaat mega eenvoudig. Zo ziet dat er dan uit!
En ik schreef net over interieur en de app van IKEA. Hier een voorbeeld van Lowe dat met MR nog een stap verder gaat.
MR staat nog redelijk in zijn kinderschoenen en de MR headsets zijn (nu nog) erg kostbaar. De vraag is dus hoe en in welk tempo deze ontwikkelingen gaan verlopen.
Okay even iets simpeler.
App – staat voor application (toepassing). Het is dus en toepassingsprogramma (software programma) voor smartphone, tablet of computer. Ze zijn vooral gekomen met de komst van de smartphone. App’s zijn er in verschillende soorten en maten. App’s om te chatten, om het weer in de gaten te houden, bankieren etc. De slogan van Apple “there’s an app for that” zegt eigenlijk alles. Wat je ook wilt of zoekt, er is vast en zeker een app voor.
App’s kun je downloaden in de app store, een virtuele winkel. Ook steeds meer software die je zakelijk gebruikt zijn app’s. Dit is gekomen doordat we in “de cloud” zijn gaan werken. Allemaal losse app’s die je kunt downloaden om zo je eigen digitale werkomgeving te creëren.
Cloud – we gebruiken de term allemaal maar weten we echt wat het is en vooral wat het brengt? Eerst maar eens de vraag: als je denkt aan “de cloud” welk plaatje komt er dan bij je op?
Meestal spreken we over een wolk waar onze informatie wordt opgeslagen. De realiteit ziet er echter zo uit:
Waar vroeger alle data op een harde schijf of een interne server stond staat het nu in de cloud. Spreken we over de cloud dan hebben we het dus over datacenters. Het maakt het mogelijk om overal en nergens te kunnen werken. Voor de flexibele en mobiele manier van onze huidige werken essentieel.
Vragen omtrent veiligheid komen direct boven wanneer je spreekt over werken in de cloud. Waar zit het grootste veiligheidsrisico? Tsja, dat zijn wij: de gebruikers. Denk alleen al aan je wachtwoordenbeheer. Het niet regelmatig wijzigen van wachtwoorden of overal hetzelfde wachtwoord gebruiken zijn voorbeelden waardoor je onbewust een veiligheidsrisico neemt in beheer van je data.
Waar staat mijn data? Is ook een vaak gestelde vraag. Het is niet voor iedereen even belangrijk, al lijkt het daar soms wel op. Het is afhankelijk van verschillende factoren of het belangrijk is. Veel bedrijven hebben een SLA (Service Level Agreement) waarin staat dat data veilig bewaard moet worden. Het gaat vooral om de gevoelige informatie en de privacywetgeving. De privacywetgeving in Nederland wijkt enorm af van die van Amerika. Van die data wordt dan ook vaak geëist dat deze in Nederland worden opgeslagen. Andere data zou wellicht ook prima in Amerika kunnen worden opgeslagen. Sinds de invoering van de AVG staat dit onderwerp nog meer op scherp.
Zomaar een paar kreten. Ik heb gekozen voor kreten waarvan ik denk dat ze belangrijk zijn voor de assistant om ze te weten. Of omdat ik denk dat het je een betere gesprekspartner maakt of omdat ik denk dat het de manier van werken voor jou als assistant gaat beïnvloeden/veranderen. Laat vooral in comments achter welke kreten je verder nog helder wilt hebben. Het zijn zoveel nieuwe woorden die we ons eigen moeten maken. Ik leg met veel plezier andere begrippen uit, met extra achtergrond informatie waardoor je hopelijk een breder beeld krijgt. Eerst maar eens alle begrippen helder krijgen en daarna de stap maken naar wat de impact zou kunnen zijn op je vak en hoe je techniek voor je kunt laten werken.
Of zoals mijn zoon tegenwoordig zegt én zelf begrijpt: ‘Vergroot je marktwaarde….’