Wat doet deze crisis met ons? Best veel…maar het heeft ons ook iets opgeleverd.

Wij zijn van positief denken, van omdenken, kansdenken, give it a name. Maar potverdikke… ook wij moesten de afgelopen periode schakelen. Want in wat voor een tijd leven we nu? Een tijd die dagelijks verandert en onzekerheid geeft.
En net als in andere groepsverbanden – of dat nu familie, vriendengroepen  of op het werk is – komen ook bij ons de verschillende karakters naar boven. Wie doet wat in dit uitdagende scenario, en hoe ga je om met die verschillen die zich manifesteren in een instabiele omgeving. We willen je inspireren met ons verhaal en bieden meteen ook een laagdrempelig pakket aan positieve (!) maatregelen.

De invloed van Covid-19 op team FTF:
Ons team is nogal divers in deze tijd (dat is pittig, maar vooral heel fijn!).
Sara is een doener, wordt erg onrustig van afwachten. Wil te veel de regie pakken, zoekt grip en krijgt 100 ideeën tegelijkertijd. EN DAAR MOET NU IETS MEE GEDAAN WORDEN!!
Kim daarentegen is afwachtend, zoekt logica, houvast, wil anticiperen en tegelijkertijd proactief zijn. Als een schaker die via denken naar doen gaat. Maar niet te snel. Haastige spoed is zelden goed.
Maud is nog maar amper van school, bezig met haar eerste baan en komt in een achtbaan terecht. Ze was volop bezig met LOFT, de locatie waar je FTF en andere bedrijven gaat vinden. En nu? Nu liggen de prioriteiten op meerdere vlakken tegelijkertijd. Kom je net kijken en moet je meteen je weg zoeken en meegaan in het motto ‘regeren is vooruitzien’. Hoe dan?!

Dagelijks een shot veerkracht?
Na de eerste signalen dat het allemaal wel eens heel verkeerd zou kunnen uitpakken (in Brabant was dat al eind februari) begonnen bij ons de radartjes te draaien.
Per dag belden de opdrachtgevers richting Den Bosch. De groeiprogramma’s werden gestaakt en afspraken gingen niet door. Zo’n eerste telefoontje is confronterend, helemaal als je vermoedt; dit kan wel eens enorm uit de hand gaan lopen. And it did.

Wij kwamen er al snel achter dat er maar een ding op zat: accepteren. En uitdagende situaties accepteren is óók veerkracht. Vanuit die acceptatie zijn we gaan kijken naar wat wél kan. Dat hebben we ons dagelijks afgevraagd. Wat kan nog wel? Door op die manier naar de dingen te kijken zijn we back on track gekomen en hebben kritisch gekeken naar al onze processen. Daarnaast zijn we (kei hip), in scenario’s gaan denken.
Omdat het werkwoord scenariodenken nu meer dan ooit op de agenda moet staan bij bedrijven gaan we de belangrijke materie in een paar kernwoorden omvatten: ontwikkelen – vergelijken – anticiperen – trendwatching – experimenteren.

Het leverde ons heel veel goede energie op, waardoor we speciaal voor jullie een veerkrachtpakket met de volgende thema’s hebben ontwikkeld, verpakt in drie korte video’s.

 1. Denk in scenario’s: zo kom je in controle van een maakbare toekomst.
  Bij de FTF zijn we dankzij scenariodenken direct de virtuele wereld in gedoken. We bouwden onze eigen studio en zijn alles wat we doen, gaan aanpassen naar virtualiteit. Ten eerste is de werkomgeving aangepast. We hebben geen aandelen Microsoft, maar het communicatieplatform Teams is nu al niet meer weg te denken. Tegelijkertijd zijn we onze programma’s en onze activiteiten gaan streamen, filmen, etc.
  Hoe tof is het dat onze opdrachtgevers die nu dóór willen (stilstaan is…yep) met ons meegaan in dit proces. We hopen dat velen gaan volgen en aansluiting willen vinden in het virtuele proces. We zijn er om ook hierbij te helpen!
 2. Pas goed op elkaar en hou dat vast in de toekomst.
  Jullie weten dat wij Club Goud een warm hart toedragen. Ons hart brak dan ook een beetje door de verhalen die we hoorden van projectmanager Moniek van Daal. De kwetsbaren in onze samenleving werden keihard geraakt.
  We wilden iets doen voor de ouderen die door Club Goud soms een verzetje ontvangen en waar nu alles helemaal stil viel. Maar elk plan dat we maakten werd ingehaald, ieder uur hoorden we dat iets niet meer kon of dat maatregelen landelijk of lokaal werden verscherpt. Hoe gaaf was het dat dinsdag eindelijk lukte wat wél kon: de buitenconcerten. Dan merk je hoe graag mensen op elkaar willen letten en wat dat oplevert.
 3. Blijf vooruitkijken en maak toekomstplannen.
  Deze ellende gaat een keer voorbij en ook daar moet je nu al op anticiperen. Zo zijn en blijven onze plannen voor LOFT in ontwikkeling en is er genoeg waar we dit jaar nog mee bezig willen zijn. En als het allemaal anders loopt, dan accepteren we dit.

Vrijdag 20 maart komt onze eerste video van het veerkracht-drieluik online. We hopen heel erg dat het je iets gaat opleveren.
Blijf ons volgen en vooral: stay safe.

Liefs, Sara, Kim en Maud

PS
Ben je nu druk maar wil je wel terugkijken? Volgende week komt in onze Update een link naar de video’s. Nog niet ingeschreven? Ga naar onze Community pagina. Je vindt daar enorm veel inspiratie. Mocht je tijd over hebben, dan is het misschien een idee om je brein fit te houden en jezelf te laten inspireren door onze video’s, de toekomst why(te)paper of onze blogs

FutureTalentFactory
info@futuretalentfactory.nl