Waarom een IT-omgeving net een volle ‘klerenkast’ is

Ken je die prachtige inloopkasten uit reclames? Waar alles netjes geordend is en waar de eigenaren van de kast alleen witte, zwarte en beige kleding dragen. Lekker overzichtelijk. Nou zo’n kast kun je vergelijken met een IT-omgeving die wél werkt. Er hangt en ligt kleding (lees: app(licatie)s) die je gebruikt, overzichtelijk, handig, je grijpt snel én nooit mis en de laatste trends het eerst.

Dan de kledingkast (lees: IT-omgeving) die realiteit is.
Achter de ene schuifdeur hangen de witte blouses (nog) niet gestreken. En erg: de kaartjes hangen er nog aan. Want je hebt ooit zo’n blouse aangeschaft terwijl je er al zeven had. Maar just to be sure.
Achter de volgende deur staat een bak met sokken. Handig, 5 complete paren die dus functioneren waar ze voor bedoeld zijn, en er liggen 7 losse sokken die je bewaart onder het mom van ‘je weet maar nooit’. Stom, want ze hebben geen functie en nemen alleen maar ruimte in beslag waardoor je een overvolle kast krijgt.

Dan zijn er de lades in de kast. Hier ligt alles in een onlogische volgorde opgestapeld. Je weet dat hier ergens een spijkerbroek moet liggen die je al even niet meer hebt gedragen, maar waarom kun je die niet vinden?
En weet je nog die sokken? Die bak is zo vol waardoor de lades niet meer goed opengaan. Gevolg van deze rommelige kledingkast: geen overzicht, een simpele handeling als aankleden kost veel meer tijd dan nodig en je bereikt frustratie-level 10. Op een schaal van 1 tot 10 welteverstaan.

Tijd- werk-energie-VERSPILLING
Met deze kledingkast willen wij laten merken hoe IT binnen sommige organisaties “werkt”.
Wij horen over oude netwerken, kei trage internetverbinding, printers die vastlopen, apps die niet worden gebruikt of meerdere apps die gebruikt worden met als resultaat dat afdeling A niet snapt hoe B werkt. En afdeling C kan niet vinden waar afdeling D iets bewaart. Et cetera. Dit alles kost vaak dubbel werk, enorm veel zoektijd, wachttijd. Maar hé: gelukkig heb je tijd genoeg…Kei veel verspilling dus.

Assistants realiseren Quick Wins: IT (helps) us
Onlangs mochten wij bij een bedrijf weer een hoop geklaag aanhoren over het IT-gebeuren.
Wat wél heel tof was: de Assistants ontwikkelden zelf een Quick Win waarin zij presenteerden hoe zij de IT-processen en randzaken kunnen verbeteren. Dit is dus dat ‘Tech Savvy’ waar je vast wel eens van hebt gehoord. Met een basale kennis kun je enorm snel effect realiseren. En dan vooral in de coördinatie of inventarisatie. Assistants kunnen bijvoorbeeld een rapport aanleveren met advies tot rangschikken, opruimen (definitief weg ermee) en de zaak versimpelen. Zie jezelf als IT-ambassadeur! Uiteindelijk wordt IT weer helpend. Graag bedanken wij de Assistants van de Rabobank!

P.S. Nog een paar helpende regels om de kledingkast weer te ordenen

  1. Wat je een jaar niet draagt moet weg
  2. Is het niet meer hip? Afscheid nemen bestaat wél
  3. Gooi al je kleding (applicaties, tools en systemen, netwerken) op een hoop, pas dan zie je hoeveel je hebt (deze tip is van opruimgoeroe Marie Kondo, dus waar wacht je nog op?!)
FutureTalentFactory
info@futuretalentfactory.nl