Voel jij je welkom op je werk?

De ideale wereld…

Wie wil er nou niet werken in een omgeving waar je, je écht welkom voelt; waar je fouten mag maken, omdat je daar juist van leert; waar verandering een uitdaging is; waar zelfsturend vermogen toegejuicht wordt; waar employabiliteit een betekenis heeft; waar talenten worden opgemerkt en gestimuleerd om vooral veel te gebruiken; waar jouw ideeën ertoe doen; waar je samenwerkt zonder macht; waar jij gewaardeerd wordt en er toe doet?

De verkeerde weg naar een ideale wereld…

Een organisatie of verandering functioneert of anticipeert nooit optimaal op perspectief als werknemers zich niet veilig voelen in hun werkomgeving.

Ik baal regelmatig als ik in mijn werk zie dat men zich niet welkom voelt op het werk, dat zet mij aan het denken; waarom voelen veel mensen zich dan niet welkom op het werk? Waar zit de pijn?

Ik zie meestal dat leidinggevende/managers oprecht een goede leider willen zijn; die persoon die zorgt dat het proces goed gaat en de persoon die voorkomt dat er dingen gebeuren die een minder goed resultaat opleveren, de persoon die graag zelf bedenkt wat er nodig is en dit delegeert naar een team. Op zich niets mis mee, heel goed juist….echter let op; deze manier van leidinggeven kan ook heel verlammend werken; het effect kan ook zijn dat men zich gecontroleerd voelt, dat men geen vertrouwen vanuit leiderschap ervaart, dat men bang is om fouten te maken, dat men interne competitie voelt, dat men ideeën niet bloot durft te geven, dat men vooral bang is om het niet goed te doen…mensen raken ‘op slot’ terwijl de manager dat helemaal niet als doel heeft. Zo zonde.

De juiste weg naar een ideale wereld…

Bovenstaande leidinggevende/ managers hebben als kwaliteit dat het heel goede visionairs (lange termijn denkers) en managers (controleurs/ korte termijndenkers) zijn. Wat mist er dan? We hebben in de toekomst gastvrije leiders nodig; leiders die ervoor zorgen dat men durft het uiterste uit zichzelf te halen.

De essentie van gastvrij leiderschap gaat over het creëren van een ‘welkome omgeving’ waarin medewerkers op hun best kunnen zijn en voorbereid zijn op wat gaat komen, extern gericht en slagvaardig. Het lef hebben om dingen te proberen, ook al blijkt achteraf dat het anders, beter of mooier kon.

We kunnen er namelijk niet omheen dat buiten de ‘welkome omgeving’ uitdagingen zijn zoals; generatiekloven (generatie met andere behoeftes), economische resultaten, gezondheid en/ of technologische ontwikkelingen -zoals inzet van slimmere computers/ robots – die een groot effect hebben op de toekomst van werk, jouw baan. Dus het onderzoeken van kansen en mogelijkheden rondom deze uitdagingen is van groot belang om

Resultaat…

Met gastvrij leiderschap wordt een slagvaardige onderneming bereikt. Creëer je een omgeving die zich vanuit zichzelf klaarmaakt voor de toekomst van werk en ertoe blijft doen! Je creëert een omgeving waar men iets over heeft voor elkaar, met als gevolg een sterke ‘community’ die niet ‘kapot’ te krijgen is.

De eerste stap naar de ideale wereld…

Ok, nu kunnen we ook alle managers in ons land een handje helpen. Hoe? Door eerst jezelf welkom te heten! Voorbeeld uit het werkveld: Ik werk veel samen met management ondersteuners en wat ik zie is dat deze mensen vaak excellent een ander welkom heten, echter zichzelf welkom heten vergeet men omdat ze te druk zijn met het welkom heten die ander, hun omgeving. Slechte zaak, vind ik.

Ik geloof erin dat als je eerst jezelf welkom heet en dan pas jouw omgeving dat je dichter bij jouw ideale wereld komt. Een wereld waar uiteraard ook tegenslag zal zijn, echter doordat je goed voor jezelf zorgt, kun je het aan en anticipeer je daarop, en leer je daar intens van. Een wereld waarin jij, door jezelf welkom te heten, je je ook welkom voelt op het werk!

Zet jij de eerste stap naar de ideale wereld? Begin gewoon. Hoe? Door deze zomervakantie jezelf welkom te heten. Hoe dan? Pak een goed glas wijn, ga buiten zitten in het zonnetje, sluit je even af van mensen die welkom geheten willen worden door jou en schrijf of teken 5 inspirerende persoonlijke doelen die er voor jou toe doen op papier en bewaar en koester deze doelen!

Succes!

 

 

FutureTalentFactory
info@futuretalentfactory.nl