Sorteer jij voor op veranderingen? Wat wil jouw klant: klassieke muziek of hippe beats?

Je werkt al jaren in het ondersteunende vak en hebt daarmee een dijk van ervaring opgebouwd als secretaresse, managementassistent, directiesecretaresse of personal assistant. Je beheerst de fijne kneepjes van het vak en kunt vol trots zeggen dat je een kei bent in wat je doet. Maar, vraag je je ook weleens af of hetgeen jij doet ook hetgeen is waar je klant naar verlangt? Klinkt jouw ondersteuning jouw klant als muziek in de oren? En ben je dan als achtergrondmuziek: altijd onopgemerkt maar aangenaam aanwezig? Of ben jij die favoriete melodie die precies klinkt wanneer nodig? Tune jij jouw BPM af op die van je klant?

Verandering en transformatie zijn het enige constante in de wereld van nu. Alles om je heen verandert. Zo ook de invulling van werk; van jouzelf en van jouw klant. Nieuwe technologieën zorgen er voor dat taken waarin jij al jarenlang erg waardevol bent, ineens heel makkelijk kunnen worden overgenomen door computers. Sorteer jij hier al op voor? Vraag jij jezelf reeds af hoe jij slim om kunt gaan met deze veranderingen?

Jij vervult jouw rol al jaren als klassieke muziek. Daar ben je goed in en dat werkt. Jouw klant is tevreden. Althans, dat denkt hij, dat denk jij. Maar ineens komt daar een nieuwe collega. Zij speelt duidelijk geen klassieke muziek. Sterker nog, je lijkt haast geen instrumenten meer te herkennen in haar performance. Dit is andere koek. Je kijkt de kat uit de boom. Wilt niet meteen een oordeel geven maar je voelt weerstand. En wat zie je gebeuren? De een na de andere manager danst op haar muziek. De hippe beats vallen in de smaak en maakt men nieuwsgierig. Je gaat op onderzoek uit en rondvraag leert je dat deze hippe beats als vernieuwend en fris worden ervaren. Deze muziek vervult andere behoeftes en zorgt voor een andere vibe. Het lijkt de managers productiever te maken en daar zijn ze dankbaar voor. Jou maakt het onzeker. Is er nog wel behoefte aan klassieke muziek? Moet jij ook de hippe beats gaan spelen? Kun en wil je dat wel? En, waarom worden die hippe beats zo gewaardeerd?

Wanneer je omgeving verandert kun je ervan uit gaan dat van jou ook verandering verlangd wordt. Ook al willen we graag zelf bepalen of wij ons aanpassen en geloven dat we een keus hebben, verandering overkomt ons als we niet zelf meebewegen. Neem als heel helder voorbeeld de computer, internet en mobiele telefoon. Robots lijken ons nu nog ver van ons bed (ook al zijn ze er al), maar denk je dat onze grootouders in hun tienerjaren zouden hebben geloofd dat ze hun boodschappenmandje op een draagbare en draadloze telefoon zouden vullen? Juist.

De boodschap van deze blog is: sorteer voor op en maak gebruik van veranderingen. Wacht niet tot je wordt meegesleurd maar neem zelf de verantwoordelijkheid om na te denken over hoe jij verandering voor je kan laten werken. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat 45% van de werknemerstaken door de huidige technologie kan worden overgenomen. Hoe zorg jij ervoor dat je van waarde blijft in de toekomst van werk? Ontdek jouw buitengewoon talent en zet dat in, excelleer in waardevolle service en plan jouw carrière.

FutureTalentFactory
info@futuretalentfactory.nl