
10 jul Post-Corona Scenario’s: Een verhalende voorspelling – “The Voice storytelling”
Wat voor type stem heb jij? Net als in The Voice kan ‘t zomaar klaar zijn; lig je eruit. Het leven van een artiest is soms keihard. Terug onder de douche dan maar….ho eens even. Een echte zanger geeft nooit op.
Dit toekomstscenario is gemaakt aan de hand van de persoonlijke ervaring van zangeres Marieke van Middelkoop. Ze zong voor Club Goud tijdens de coronatijd bij verzorgingshuizen in de tuin. Zo kwam ze in contact met medevrijwilliger Sara van de FutureTalentFactory. Een spontane samenwerking was het resultaat.
Marieke: “Van je droom je vak maken: ik deed het. Met vele omwegen, dat wel. Hoofd en hart kregen om en om meer aandacht. Een studie aan het Conservatorium én een diploma Journalistiek. Een vaste baan als eindredacteur én een eigen onderneming in de kunsten. Ik ontwikkelde vaardigheden vanuit mijn hoofd (schrijven, communicatie, trainingsacteren), maar ook vanuit mijn hart (op een podium staan, en mensen coachen die op een podium willen staan).
Zo ontstond er een breed, breed CV en sloot ik vele compromissen met mezelf. Tot ik begin 2019 de knoop doorhakte: nu was het tijd om vol voor het hart te gaan. Het podium won. En met succes: vele mooie klussen en optredens volgden. Totdat in maart 2020 al mijn werk stopte. Een groot deel van mijn hart, van mijn identiteit, ‘mocht’ er wekenlang niet zijn, werd op non-actief gezet. Gelukkig was het hoofd er ook nog. En dat zei: je geluid is er nog. Je stem kan ook op andere plekken klinken, je hebt genoeg expertise in huis om die nieuwe plekken te vinden. En het klopte. Ik kan mijn verhaal nog steeds vertellen. Nu even niet op een podium, maar wel buiten bijvoorbeeld, in een tuin. En via slimme digitale middelen. Of letterlijk met mijn pen. Die rode draad van bezieling is er gelukkig nog steeds.
Marieke van Middelkoop (Zangeres – zangcoach- (trainings)acteur – concertregisseur – schrijfster/journalist- dagvoorzitter)
SCENARIO 1: DE JAZZCAT
Een situatie waarbij er meer restricties worden opgelegd aan het werkveld en men werkt als generalist in diens werkomgeving.
De enorme variatie binnen de jazz is de reden dat de Jazzcat ooit koos voor deze tak van muziek. Hij zingt net zo lief een uptempo swing, als een laid-back blues. Vocale improvisaties zijn zijn grote kracht. Voor de rest van de band is hij niet alleen het podiumbeest, maar ook een steunpilaar: met zijn brede muzikale kennis hoef je maar een nummer in te zetten, en hij improviseert het wel mee. De Jazzcat kent vele deuntjes. Jammer dat de jazzpodia hun deuren dicht houden, en ook de festivals zijn afgelast. En dan dat afstand houden… Door alle nieuwe regels voelt de Jazzcat zich toch wat in het nauw gedreven. Maar een echte cool cat laat zich niet inperken. Hij blijft zoeken naar nieuwe manieren om zijn muziek toch te laten klinken. Nog acht levens over, nietwaar? En one, two three, four…
Tips voor de Jazzcat:
-Jouw improvisatietalent past niet alleen goed bij de jazz, maar ook binnen andere muziekstijlen. Denk eens aan cross-over projecten.
-Diep van binnen spijt dat je die ene vaardigheid ‘maar een beetje’ beheerst? Dit is dé tijd om jezelf eens helemaal onder te dompelen in vakverdieping.
SCENARIO 2: DE MUSICALSTER
Een situatie waarbij er veel nieuwe kansen zijn in het werkveld en men werkt als generalist in diens werkomgeving.
De musicalster: “Fame! I wanna live forehever” De musicalster kan alles: zingen, dansen, een rol geloofwaardig neerzetten… Jarenlang bikkelen en elke klus aannemen die op haar pad kwam ging daaraan vooraf. De musicalwereld is geen vetpot, maar doen waar je gelukkig van wordt is het waard. Ook al was ze al tijden lichtelijk overwerkt omdat ze elke musical-klus, hoe klein ook, aanpakte. En daarnaast nog op 3 locaties zang-, dans- en acteerlessen gaf.
Ergens is deze periode best goed om even te bezinnen. Nu heeft ze eindelijk tijd om die podcast te luisteren over gave nieuwe musicals die in het buitenland geproduceerd worden, super inspirerend. En online zangles geven gaat intussen ook best goed. Dankzij haar bijgewerkte Insta-account heeft ze zelfs nieuwe leerlingen binnen gehaald. Toch hoopt ze dat ze zelf binnenkort weer met volle bezieling op het podium kan staan.
Tips voor de musicalster:
-Sta eens stil bij je kerntalenten: kan je die ook op een andere manier inzetten? Misschien schuilt er niet alleen een uitvoerder, maar ook een maker in je! (schrijf eens een eigen lied bijvoorbeeld)
-Als je zoveel kan, is het gevaar dat je jezelf voorbij rent. Maak gebruik van deze tijd van reflectie om een plan te maken waarin jouw talenten als marathon worden ingezet, in plaats van constante sprintjes.
SCENARIO 3: DE OPERADIVA
Een situatie waarbij er meer restricties worden opgelegd in het werkveld en men werkt als specialist in diens werkomgeving.
De operadiva: Van kind af aan wist ze het: ze werd zangeres. Met grote jurken, dramatische gebaren en hoge uithalen. De droom vergde jarenlange keiharde studie en alleen de allerbesten redden het. De operawereld is klein en de concurrentie groot, dus voldoende werk krijgen vergt eindeloze inzet en energie. Maar: ze heeft het gemaakt. Totdat de podia gesloten werden en de meeste gezelschappen op het punt staan failliet te gaan. De diva is van slag: wie is ze nog zonder werk? Haar leven is zingen, en zingen is alles wat ze kan. Denkt ze.
Tips voor de operadiva:
– Jouw kennis, bezieling en werkhouding zijn goud waard. Draag het over op anderen! Wees coach, mentor en inspirator.
– Als de concertzalen gesloten zijn, breng het podium dan naar de mensen toe! Organiseer bijvoorbeeld je eigen mini-opera.
SCENARIO 4: DE VOLKSZANGER
Een situatie waarbij er nieuwe kansen zijn in het werkveld en men werkt als specialist in diens werkomgeving.
De volkszanger: Waar is dat feessie? De volkszanger is erbij. Sterker: hij máákt het feessie. Entertainen is z’n lust en z’n leven. En voor een Hollandse hit kan je ‘m midden in de nacht wakker maken. Hij heeft een vast circuit van zaaltjes en kroegen waar hij geboekt wordt, voor verjaardagen, vijftigjarige bruiloften en dorpsfeesten. Gaat al jaren lekker zo. Af en toe gooit ‘ie een nieuw hitje van Dré erbij op z’n karaoke playlist, vinden de mensen leuk. Wel zuur dat al z’n vaste stekkies nou dicht zijn. Nou zit ‘ie op Facebook te live-streamen. Elke dag een hitje. En straks mag hij gelukkig weer bij de mensen in de tuin spelen. In de tussentijd werkt hij z’n karaokebanden bij. En belt ‘ie z’n oude klanten op: eens vragen of ze nog een jubileum te vieren hebben binnenkort. Ook op afstand maakt hij daar gewoon weer een feessie van.
Tips voor de volkszanger:
-Prima om je bestaande netwerk warm te houden, maar kijk ook eens of je het kan uitbreiden. Waarom alleen in de eigen regio blijven optreden als je mensen uit heel Nederland blij zou kunnen maken met je talent?
-Kijk eens kritisch naar je vaste routines: kan je repertoire misschien ook breder worden, in plaats van meer van hetzelfde? Wie weet levert dat hele leuke optredens op…