Post-Corona Scenario’s: Een verhalende voorspelling – “de Vloot storytelling”

De tijd heeft ons geleerd dat verandering onvermijdelijk is en dat wendbaarheid hier een belangrijke rol in speelt. Trends en ontwikkelingen waarnemen en hierin ook snel en adequaat zien te handelen, dat vraagt best wat! Zeker in de tijden waarin we ons nu begeven. Vanzelfsprekend is ieder persoon daar verschillend in. Zo is een zeilboot wendbaarder dan een pont, maar kan de zeilboot zeker ook leren van de pont. De coronacrisis doet vele organisaties financieel wankelen, de eerste maanden zijn voorbij en de economische schade begint zich langzaam te tonen. De liquiditeit moet geïnspecteerd worden en het resultaat hiervan kan zijn effect op de medewerkers van de organisatie hebben. Nu hoeft dit geen drama te zijn, mits je je organisatie een warm hart toedraagt. Dit zal vaak niet het geval zijn wanneer er een gevoel van waardering mist en er niet genoeg op de emotionele bankrekening gestort is in het verleden. Waardering in salariëring, aandacht of ontwikkeling; waar ligt jouw voorkeur? Dit is de tijd om schoon schip te maken!

SCENARIO 1: DE ZEILBOOT

Een situatie waarbij de organisatieliquiditeit gezond blijft en er sprake is van een waarderingssysteem binnen de organisatie.

De zeilboot wist op een duurzame wijze door de crisis heen te varen en zag manieren om financiële gezondheid te waarborgen. Zijn geheim? Hij past zich in het moment aan naar de windrichting, de windkracht en eventuele onderstromen. Deze manier van werken kost gelukkig weinig moeite. Er staat namelijk een kapitein aan het stuur die ieder van zijn bemanning laat floreren. Door de tijd te nemen om hen nieuwe vaardigheden aan te leren, hen een luisterend oor te bieden wanneer hier behoefte naar is en vooral ze een gevoel weet te geven dat ze samen naar een doel toe werken. Gelukkig wist de zeilboot een gezonde liquiditeit te behouden, want een team dat zich gewaardeerd voelt wil alles behalve gescheiden worden van elkaar. Maar ook de zeilboot had in het begin moeite. Hij voer van het ene op het andere moment in de wind, de zeilen begonnen te klapperen en de snelheid viel weg. Echter, hij wist op tijd de koers te wijzigen en de wind vanuit de juiste hoek te benaderen. Af en toe de punt van het schip in het water is geen drama, zo lang iedereen aan boord maar een reddingsvest van loyaliteit en solidariteit aan heeft, dan komen we er wel.

Tips voor zeilboot:

-Laat je niet áltijd door de wind leiden. Af en toe de zeilen dichtrollen om de situatie te beoordelen kan ook wonderen doen. Sidenote: dit is enkel ontspannend en aan te raden wanneer er weinig wind is…

-Zonder communicatie geen heldere koers. Laat je crew weten waar jij behoefte aan hebt om optimaal te functioneren. Wanneer iedereen dit doet kan er onderling ook nog eens beter samengewerkt worden.

 

SCENARIO 2: DE KANO

Een situatie waarbij de organisatieliquiditeit ongezond geworden is en er sprake is van een waarderingssysteem binnen de organisatie.

Poeh! Dat waren de maanden wel zeg. Flinke spierpijn in de armen bleef achter, helaas valt het aantal afgelegde kilometers tegen. Niet alleen was er een tegenstroom, maar peddelen met zoveel afleidingen en veranderende factoren is behoorlijk uitdagend. Puur op spierkracht kom je er niet. Zo was de kano behoorlijk jaloers op motorbootjes die voorbij kwamen, die kwamen tenminste wél vooruit. Door deze tegenslagen is de financiële situatie verre van positief geworden. Door de spierpijn en alle onderstromen dreigt de kano om te slaan, maar door de peddels af en toe in de bodem te steken werd dit tot op heden voorkomen. De kano heeft het financieel wellicht wat minder momenteel, maar zijn vrijheid en passie brengt hem zodanig veel geluk dat het niet uitzichtloos is. Door deze vrijheid is hij zelf organiserend in zijn werk en weet hij verbinding te zoeken wanneer nodig. Op een duurzame wijze peddelt hij door en ontwikkelt hij zich door. Net zoals hij ooit begon als boomstam, heeft hij zich in de verloop van tijd ontwikkelt tot een wendbaarder model. In de kano zit men met het gezicht naar voren, achterom kijken heeft geen zin.

Tips voor de kano:

-Gooi het eens over een andere boeg en stap in een tandemkano. Naast dat dit gezellig is kan het ook tot meer evenwicht in de kano zorgen. Wellicht dat twee blikken de organisatie er weer bovenop gaan krijgen.

 

SCENARIO 3: DE SPEEDBOOT

Een situatie waarbij de organisatieliquiditeit gezond blijft en er sprake is van een beloningssysteem binnen de organisatie.

Snelheid, een zonnetje en een fles bubbels aan boord is de perfecte combinatie voor iedere speedboot. Door een flinke motor wordt deze boot aangedreven en hiermee weet hij gas te geven en zijn organisatie gezond te houden. In tijden van crisis soms de hendel volledig naar beneden, maar soms toch ook wat gas terug, hier heeft de speedboot wel wat moeite mee. Met de flinke motor die achterin ligt zorgt de speedboot voor een hoop waterverplaatsing, wat bakken aan inspiratie en business voor zijn team oplevert. Sales ligt goed in het straatje van de speedboot, hiermee helpt hij het team vooruit en is hij een toevoeging voor zijn organisatie in tijden waarin de liquiditeit onder druk komt te staan. Voor de leefstijl is daarentegen wel een bepaalde salariëring benodigd, binnen zijn organisatie ligt hier de nadruk op. Echter, binnen de organisatie ligt minder nadruk op ontwikkeling en persoonlijke aandacht. Soms zou dit goed zijn voor de speedboot, al denkt de speedboot te floreren wanneer voornamelijk de beloning in orde is. De speedboot creëert voor zichzelf eigenlijk een figuurlijke ‘dodemansknop’. Mocht het ooit mislopen in zijn loopbaan binnen de organisatie, dan kan hij zichzelf altijd nog in financiële veiligheid brengen door dit veiligheidskoord. Voor het besturen van de speedboot heb je wel een vaarbewijs nodig, deze manier van werken is niet voor iedereen weggelegd.

Tips voor de speedboot:

-Laat die gashendel eens los af en toe. De mensen aan boord worden nog zeeziek anders, op het gemakje van de omgeving is soms ook goed. Doordat er geen herrie van die motor komt kun je beter luisteren naar wat iedereen te zeggen heeft.

-Kijk bij een gesprek met je leidinggevende verder dan salariëring, wellicht zorgt een nieuwe ontwikkeling wel voor een hogere mate van werkgeluk.

 

SCENARIO 4: DE VEERPONT

Een situatie waarbij de organisatieliquiditeit ongezond geworden is en er sprake is van een beloningssysteem binnen de organisatie.

Het was rustig op de veerpont… Men moest binnen blijven en dagjes weg ging ook niet, enkel de hoognodige uitstapjes vonden plaats. Een ander verdienmodel? Dat werd ingewikkeld. De veerpont is gebouwd om verbinding over water te onderhouden op basis van de dienstregeling veel andere smaken zijn er eigenlijk niet. De prijs verhogen voelde niet goed en de kosten konden niet verlaagd worden. Hierdoor is er een ongezonde liquiditeit ontstaan… De enige kosten die verlaagd konden worden waren de personeelskosten, maar voor een vergoeding kwam de veerpont helaas niet in aanmerking. Nu wilde de veerpont van zijn personeel een vrijwillige inlevering vragen, maar hij voelde van tevoren al aan dat dit een ingewikkelde vraag zou worden. In het verleden lag de nadruk voornamelijk op hard werken, kwantiteit en beloning. Niet zozeer op onderlinge verbinding, ontwikkeling en aandacht. Zoals de veerboot al verwachtte zat hier geen ruimte of bereidwilligheid in.

Tips voor de pont:

-Probeer te varen op basis van behoefte, niet op basis van een dienstregeling.

-In de toekomst wordt waardering belangrijker dan belonen. Zowel in de relatie met de medewerkers als met de klant. Waarom een vast tarief? Laat de klant betalen wat hij de tocht waard vindt, hiermee daag je de medewerkers uit op de Customer Journey te optimaliseren.

FTF
kim@futuretalentfactory.nl