
09 jul Post-Corona Scenario’s: Een verhalende voorspelling – “de Tuin storytelling”
Ik heb een tuintje in mijn hart… Welkom in deze groene omgeving. In de tuin kun je even op adem komen van alle veranderingen in het werk de afgelopen periode. Laat je al dit natuurschoon gewoon lekker over je heen komen? Plof dan neer op een tuinstoel onder de appelboom, of bewonder de bloemen. Ze ruiken heerlijk. Pas op, die ene prikt! Toch toe aan een beetje lichaamsbeweging en een actieve aanpak? Het gras is wel toe aan een maaibeurt. Vergeet niet een stekje mee te nemen als je weer naar huis gaat.
*NB: overal waar hij staat kan ook zij staan, en vice versa. Planten vinden dat allemaal prima.
SCENARIO 1: DE APPELBOOM
Een situatie waarbij er een evolutie plaatsvindt in het werkveld en men werkt vanuit zelfregie in de werkomgeving.
De appelboom heeft diepe wortels in de tuin, wortels die hij over vele jaren langzaam heeft laten groeien. Zijn bladerdek is een fijne beschutting voor collega-planten die iets teveel wind of zon hebben gevangen: de appelboom is steun en toeverlaat. Zijn brede takken bevatten veel kennis over het hele ecosysteem van de tuin. Langzaam verandert de appelboom mee met de seizoenen, wanneer híj voelt dat het juiste moment is gekomen. Elk seizoen laat hij zijn eigen kleuren zien. Van bloesempracht tot een rijke oogst aan appels en een spectaculair herfstkleed: de appelboom heeft diverse talenten in huis die allemaal op zijn zelf gekozen tijd tot uiting komen. De appelboom is er goed in om zich aan te passen aan de klimaatveranderingen in zijn tuin. Drogere periodes? Hij laat zijn wortels nog wat dieper de grond in groeien. Koude winter? De appelboom ruist wat met zijn takken en droomt van de warme lentestralen die er ook heus gewoon weer aankomen. Alles heeft zijn tijd.
Tips voor de appelboom:
-Deel je kennis met de organisatie! Niet iedereen beseft nog hoe diep jouw wortels gaan.
-Laat je niet verleiden tot overhaaste beslissingen. Jouw kracht ligt in het overzien van de langere termijn
SCENARIO 2: DE PASSIEBLOEM
Een situatie waarbij er een revolutie plaatsvindt in het werkveld en men werkt vanuit zelfregie in diens werkomgeving.
In no time veroverde de passiebloem een plekje in de tuin. Begonnen op een bescheiden plekje onder de beschutting van een scheve dakpan, groeide hij al snel omhoog langs de muur van de schuur. Handig richeltje hier, slim opstapje daar….óp naar dat zonlicht! Hij moest ook wel. De ene week was het nog een lekker mild lenteweertje, de week erna kreeg ‘ie kletsnatte voeten van bakken met regen. En daarna werd het maandenlang extreem droog…. De passiebloem liet zich niet uit het veld slaan, groef z’n wortels wat dieper de grond in en maakte nog meer haast met het veroveren van de gehele lengte en breedte van de schuur. Zag ‘ie daar nou een kans om een verbinding te maken naar de tuin hiernaast? En wacht eens even: hij kon ook gewoon ónder de grond door groeien naar dat vrije stukje grond! Geen zorgen: de passiebloem zal nooit zomaar vertrekken, maar laat altijd genoeg stekjes vol levenslust achter.
Tips voor de passiebloem:
-Adem in, adem uit….jouw tempo is soms best pittig voor de andere tuinbewoners. Een kleine adempauze af en toe is voor hen én voor jezelf geen gek idee.
-Jouw unieke aanpak werkt vaak heel goed. Maar kijk ook eens om je heen naar ideeën van een ander: je weet nooit waar de inspiratie vandaan kan komen.
SCENARIO 3: HET GRAS
Een situatie waarbij er een evolutie plaatsvindt in het werkveld en men werkt op basis van afhankelijkheid in diens werkomgeving.
Het gras heeft z’n vaste plekje in de tuin. Lekker afgebakend door de bloemperken. Vind ‘ie ook wel gezellig, beetje keuvelen met de buren en mopperen op de langzaam toenemende droogte van de laatste tijd. Het gras heeft klimaatschommelingen niet zo in de hand en daar baalt ‘ie wel eens van. Eigenlijk heeft het gras behoefte aan regelmatige beregening, een goeie maaibeurt en de extra verwennerij van wat uitgestrooide kalk. Maar als niemand dat aanbiedt, durft hij er zelf niet zo goed om te vragen. Hij ligt gewoon lekker steady zijn taak te vervullen en is er altijd klaar voor als iemand hem nodig heeft als ondergrond voor een handdoekje of tuinstoel. Toch piekert ‘ie de laatste tijd steeds meer over de toenemende kale plekken in zijn mat….
Tips voor het gras:
-Alleen maar gras in je mat wordt op den duur best monotoon: durf er eens wat klavers en kruiden tussen te zetten! De variatie maakt jou alleen maar sterker.
-Vraag eens om hulp bij de nieuwe stekken in de tuin: wie weet levert hun aanpak inspiratie op, waardoor jij ook weer in volle bloei kan schieten (jawel, ook gras bloeit op met een beetje liefde).
SCENARIO 4: DE ROOS
Een situatie waarbij er een revolutie plaatsvindt in het werkveld en men werkt op basis van afhankelijkheid in diens werkomgeving.
De roos is de diva van de tuin. En terecht, want ze mag ook gezien worden met haar felle kleur en prachtige elegante vorm. Ze heeft 1 belangrijke taak, en dat is ‘shinen’. Dat doet ze al jaren en dat doet ze ontzettend goed. De rest van de tuin kan enorm genieten van haar uitgesproken talent en bezoekers zijn altijd erg onder de indruk. Pas wel een beetje op met haar als je zaken doorduwt waar ze niet blij mee is, of als er plotseling iets gebeurt waar ze niet op gerekend had. Dan gaan haar stekels uit, en zo’n onverwachte doorn in je vinger kan flink prikken. Wildgroei, dat vindt ze maar niks. Doe haar maar een stevige pergola en op vaste tijden een beetje mest.
Tips voor de roos:
-Al eens gedacht aan het combineren van je talenten met een andere ‘ster’? Door kruising ontstaat vaak nog meer schoonheid.
-Je steady pergola voelt natuurlijk erg comfortabel, maar wie weet kan je een experiment aangaan met 1 van je zijscheuten. Laat die als proef eens lekker een beetje rondwoekeren. Wie weet wat het oplevert…