
28 mei Post-Corona scenario’s: Een verhalende voorspelling – “de Safari storytelling”
Afgelopen periode heeft ieder van ons veranderingen in het werk meegemaakt. Bij sommigen heeft er werkverdamping plaatsgevonden terwijl anderen het drukker dan ooit hebben gehad. Verdamping hoeft geen ernstige gevolgen te hebben, nieuwsgierigheid naar toekomstvaardigheden zorgt er namelijk voor dat je toekomstbestendig raakt. Dat je jezelf onmisbaar weet te maken voor je organisatie, dat je zelf nieuwe kansen en rollen ziet liggen en dat je die zelf weet te pakken, dát is toekomstbestendig! In deze editie nemen we je mee in een schriftelijke safari naar het fascinerende dierenrijk. Pak je verrekijker erbij en kijk in welk dier jij je herkent!
Scenario 1: een situatie waar veel werkverdamping optreedt en men nieuwsgierig raakt naar toekomstvaardigheden.
Tijger: de tijger werkt sinds enkele maanden thuis en heeft zich in een rap tempo ‘thuis’ weten te maken in de jungle van virtueel werken. De tijger pakt deze uitdaging met beide klauwen aan en weet er zijn eigen draai aan te geven. Even geen werk om handen? Geen probleem! De tijger informeert bij zijn medecollega’s of hij hen kan uithelpen in het werk, schrijft zich in voor online Webinars die zijn werkgever aanbiedt of te vinden zijn op het World-wide-web. De tijger ziet de nieuwe manieren van werken wel zitten. Als de tijger een prooi, een uitdaging, ziet liggen dan pakt de tijger deze prooi! Ondanks al zijn wendbaarheid in deze tijden van corona staat de tijger wel een uitdaging te wachten. Wanneer de tijger na enkele maanden virtueel werken terug naar kantoor mag, komt de tijger tot de ontdekking dat er werk verdampt is. Wat de tijger voorheen deed is niet meer relevant in de post-corona situatie, omdat de crisis heeft laten zien dat het wellicht ook anders kan! Oké, ook de tijger moet even slikken, maar hij zet zijn klauwen erin. Door zijn nieuwsgierigheid naar de Future Skills heeft de tijger de afgelopen maanden weten te gebruiken om zichzelf onmisbaar te maken in andere rollen binnen dezelfde organisatie. Geen paniek dus, de tijger pakt een nieuwe rol, creëert deze zelf en gaat in volle sprint verder naar de toekomst!
Tips voor de tijger:
- Creëer nu die nieuwe rol al, ga er nu al over in gesprek!
- Pak pen en papier en maak een schets van hoe jouw werk er post corona uitziet
- Wat blijft (1), wat laat je los (2), wat is nieuw (3) en pak je beet met je klauwen!
Scenario 2: een situatie waar weinig werkverdamping optreedt en men nieuwsgierig is naar toekomstvaardigheden.
Kameleon: ook de kameleon werkt al een paar maanden virtueel door de coronacrisis. De kameleon heeft het hartstikke druk, want zijn rol blijft in deze tijden onveranderd belangrijk in zijn organisatie. Niet zo gek ook, want er is vraag naar iedere kleur! Door deze drukte wordt van de kameleon verlangt dat hij zich weet aan te passen aan alle kleuren die op dat moment van hem worden gevraagd. Hij heeft dan ook talent als geen ander om zich flexibel door de organisatie te bewegen. De kameleon heeft een dikke, oprolbare grijpstaart waarbij hij het vermogen heeft om vliegensvlug kleine prooitjes om zich heen te vangen, ook een reden waardoor hij het zo druk heeft. De kameleon weet zich niet alleen in werkzaamheden in kleur aan te passen, ook weet hij door zijn tangachtige poten zich zowel in hoge bomen als struiken te leven. Op een andere afdeling zo nu en dan werken is geen probleem, meer uitdagingen en kansen!
Tips voor de kameleon:
- Communiceer (te) veel! Work out loud!
- Je bent super goed bezig maar op veel plekken in verschillende kleuren, overal een ‘bietje’ kan je ook heel onzichtbaar maken, dat zou zonde zijn van al jouw gekleurde inspanningen. Dus val wel een beetje op ook al kleur je graag mee.
Scenario 3: een situatie waar veel werkverdamping optreedt en men niet nieuwsgierig is naar toekomstvaardigheden.
Naaktslak: de wereld van de naaktslak is afgelopen periode behoorlijk op zijn kop gezet. De vertrouwde omgeving werd omgegooid en opeens werd virtueel werken de norm. Hier was de naaktslak nog niet klaar voor. Dit was een wereld die er wel aan zat te komen, maar het tempo heeft de naaktslak overvallen. Voorheen leek het geen probleem te zijn, dat de naaktslak geen huisje aan kennis op zijn rug had, maar in tijden van crisis is de naaktslak veel kwetsbaarder dan zijn collega’s. Wanneer de naaktslak na enkele maanden terugkeert naar kantoor schrikt hij zich rot, want ook zijn werk blijkt verdampt te zijn. Doordat de naaktslak eigenlijk niet zoveel heeft met deze nieuwe manieren van werken, heeft zijn organisatie moeite met het behouden van een rol voor de naaktslak. Collega’s die wel een huisje op hun rug hebben creëren nieuwe rollen, maar de naaktslak heeft het hier moeilijk mee en gaat een onzekere en kwetsbare toekomst tegemoet.
Tips voor de naaktslak:
- Ga content lezen, luisteren (google werkt fantastisch) over thema’s als meebewegen, veerkracht, groeien, versnellen, futureproof blijven.
- En bedenk wat je leuk vindt om een klein huisje (hoeft geen villa te zijn) aan relevante en actuele kennis mee te vullen!
Succes!
Scenario 4: een situatie waar weinig werkverdamping optreedt en men nieuwsgierig is naar toekomstvaardigheden.
Luiaard: de luiaard is moe, want afgelopen maanden moest er virtueel gewerkt worden. De rol van de luiaard blijft ook in tijden na corona relevant, voor hem is het lastig om dit in de nieuwe manieren van werken te gieten. De luiaard eet het liefst enkel bladeren en houdt niet van veranderingen in zijn dieet. Echter, deze bladeren leveren weinig energie op. Maar de luiaard weet niet zo goed wat dan wél energie oplevert. Dus dan toch maar de bladeren, want dat is wat hij gewend is en dat zal ook prima zijn. Waarom moet het anders dan dat het was? Het werk is nog steeds druk en vroeger hadden we het goed. Hij heeft liever niet dat het opvalt, dat hij moeite heeft met deze nieuwe manieren van werken. Wanneer hij zich op de grond begeeft is hij kwetsbaar, daarom verblijft hij liever in hoge bomen waar zijn langzame manier van bewegen niet opvalt. Hopelijk zal hij zich niet hoeven te verdedigen, het conflict wordt liever vermeden zelfs. Hij gebruikt dan ook zijn klauwen enkel wanneer hij in acuut gevaar verkeert, zonder goede reden valt hij niet aan en grijpt dus ook liever niet naar uitdagingen. De luiaard hoopt dat er geen acuut gevaar dreigt, dan slaapt hij namelijk graag door en bekijkt hij vanuit de boom hoe de wereld om hem heen zich voortbeweegt naar een nieuwe toekomst van werk.
Tips voor de luiaard:
- Ga naar buiten! Haal energie uit bewegen! Maak het een ritueel elke dag om 6 uur in ochtend bijvoorbeeld!
- En neem jouw omgeving (virtueel) mee in wat je van bovenuit de boom allemaal ziet en doet!
Succes in jouw eigen Scenario Safari!