
08 jul Post-Corona Scenario’s: Een verhalende voorspelling – “de Minibar storytelling”
Enkele maanden geleden werkten velen op het oude, vertrouwde nest; jouw eigen werkplek! Maar toen… Toen kwam het scenario dat niemand van ons ooit zag aankomen, zelfs niet onze ‘Saarzegger’. Het scenario waarbij kantoor verboden terrein werd en eettafels tot kantoortuinen transformeerden. Best lastig, betrokkenheid behouden met collega’s en de organisatie via een schermpje. Al helemaal wanneer je naast je huidige functie ook lerares bent geworden of je favoriete collega bij het koffieautomaat vervangen is door je man/vrouw of huisgenoot. In deze Scenario Storytelling nemen we je mee in vier scenario’s die betrekking hebben op de mate van betrokkenheid bij je organisatie en de invloed van het type werkplek op je werkleven. Wij zijn wel toe aan een lekker drankje na deze periode, cheers!
SCENARIO 1: ALCOHOLVRIJ BIER
Een situatie waarbij er een hoge betrokkenheid bij de organisatie is, en waar er een verandering van de werkplek plaatsvindt.
Ondanks de Corona crisis grijpt dit drankje uit de minibar niet naar de alcohol. Het virtuele werken lag goed in zijn aard en hij was dan ook de eerste die zijn collega’s meenam in de ‘thuiswerksituatie’. Vaak inchecken en verbinding opzoeken, iedere collega is blij met deze bruggenbouwer in zijn team. Hij ‘hopt’ van hot naar her, daarmee is hij goed op de hoogte en heeft hij geen fysieke plek nodig om betrokken te blijven. ‘Out of the Box’ denken is echt zijn ding, zoals nieuwe wegen inslaan die voorheen niet binnen de kaders pasten. Deze omzetten naar een toegankelijk proces of product voor iedereen is het doel. Het virtueel vanuit huis werken is een winst voor dit biertje, hierdoor ontstaan er namelijk nieuwe organisatiestructuren en nieuwe samenwerkingen. Het imago van de organisatie verandert, en zo ook het imago van lansbrekers en vernieuwers. Wat voorheen nog niet kon is nu geaccepteerd. Zo is kantoor geen werkplek, maar een ontmoetingsplek. Wat ook nog een pluspunt is, is dat een samenwerking met dit biertje niet resulteert in hoofdpijn de dag erna.
Tips voor alcoholvrij bier:
-Blijf om je je heen kijken! Zie jezelf als een trendwatcher binnen je organisatie.
-Heb begrip voor collega’s die wellicht iets meer tijd nodig hebben om mee te gaan in deze nieuwe manieren van werken.
-Mooie rollen liggen in het verschiet, is de rol van ‘betrokkenheidscoördinator’ is voor jou?
SCENARIO 2: I.P.A. BIER
Een situatie waarbij er een hoge betrokkenheid is, en waar en behoud van de werkplek plaatsvindt.
In de aard is dit biertje wellicht wat ouderwets, maar door de hoge betrokkenheid naar zijn omgeving en zijn organisatie heeft hij zijn creativiteit in weten te zetten. Zelf de slingers ophangen en een positieve twist geven aan de sfeer is het motto van dit biertje. Hij houdt ervan om zijn werkplek te versieren en daarmee zijn collega’s te verblijden met zijn positieve sfeer. Wanneer de I.P.A. na een paar maanden terugkomt bij zijn oude werkplek ziet hij dat er flink wat minder stoelen staan, dit valt rauw op zijn dak. Hierin is hij wel een sfeerverbeteraar en maakt hij er het beste van. Samen weer aan de slag en hart voor de organisatie behouden. Een nieuwe werksituatie in de oude werkplekken, dat vraagt om een verandering in gedrag bij de I.P.A. Een bier vol karakter, dat is dan ook wat hij inzet in zijn werk. De I.P.A. heeft een hogere bitterheidsgraad dan zijn medebiertjes, daardoor is verandering ietwat wrang voor hem. Maar, ondanks alles heeft de I.P.A. is zichzelf gebleven, zichzelf opnieuw uitgevonden en weer op de markt gezet.
Tips voor het I.P.A. bier:
-Blijf je creativiteit inzetten!
-Houd niet teveel vast aan vroeger. Tijden zijn veranderd, ook al voelt dat soms niet zo gezien je werkplek dezelfde functie heeft behouden.
-Kijk naar je omgeving en blijf betrokken. Hierdoor val je niet buiten de boot en houd je de connectie.
SCENARIO 3: BREEZER
Een situatie waarbij er een lage betrokkenheid bij de organisatie is, en een verandering van de werkplek plaatsvindt.
De tijd gaat snel! Iets te snel voor de Breezer. De alcoholleeftijd is naar 18 verschoven, maar voor de Breezer lag de focus op jongeren. Doordat de betrokkenheid laag was is deze verandering langs hem heen gegaan en is men hem een beetje uit het oog verloren. Zonde! Want met een paar kleine ontwikkelingen en aanpassingen kan hij zichzelf misschien wel weer op de markt zetten. De connectie met de organisatie is kwijt en nu is ook nog de functie van de klassieke werkplek verdwenen? Dat gaat moeite kosten, moeite die hij misschien niet kan opbrengen. Betekent uit het oog ook uit het hart? Zeker niet. De Breezer mag dan wel ingehaald zijn door de tijd en door zijn collega’s, maar hij heeft wel een focus. Probeer deze focus te verbreden en sta open voor nieuwe manieren van werken. Een paar smaakjes in het assortiment is helaas niet genoeg, hoe smaakvol ze ook zijn. Je bent hartstikke nodig, dus kijk waar de behoefte is en waar je nodig bent!
Tips voor de Breezer:
-Ga op zoek naar het groepsgevoel, hierdoor is het gemakkelijker om veranderingen te omarmen en naar eigen hand te zetten.
-Laat je niet kisten! Het is geen schande als de veranderingen je te snel gaan, durf om hulp te vragen en sluit daarmee alsnog aan bij je collega’s.
SCENARIO 4: ADVOCAATJE
Een situatie waarbij er een lage betrokkenheid bij de organisatie is, en er behoud van de werkplek plaatsvindt.
Bij feestjes en partijtjes kom jij tevoorschijn! Jij zorgt voor het toefje slagroom op de groep, gezien je bakken aan ervaring. Met name bij de collega’s die al lang in de organisatie werkzaam kun jij goed overweg. Al heb je soms wel wat moeite met het management. Deze willen nieuwe wegen inslaan. Maar waarom zou je? We mochten weer terug naar onze werkplek op kantoor, het werk kan weer opgepakt worden. Het nut is uit het oog verloren, en dat is ingewikkeld. Tijdens de Corona Crisis heeft het advocaatje zijn collega’s meer gemist dan wie dan ook, virtueel werken ging in een te snelle stroomversnelling en inschakelen was lastig hierdoor. De vraag bij het advocaatje lag juist bij de samenwerking met zijn collega’s, maar dat was lastig. Hij heeft de trend gemist en daarmee ook een beetje de boot. De klassiekers doen het altijd goed, maar soms verandert de omgeving waardoor zelfs de klassiekers zichzelf opnieuw moeten uitvinden.
Tips voor het advocaatje:
-Vraag hulp aan collega’s, een frisse blik kan wonderen doen!
-Vervang je toefje slagroom wellicht eens door iets anders, verras je omgeving!
-Zet je kracht in, namelijk je drang naar verbinding en samenwerking.