MIJN CONCLUSIE: ER VALT NOG WINST TE BEHALEN! SCHOOL VS REALITY

Inmiddels 4 weken geleden stapte ik de LOFT binnen, mijn stage bij FutureTalentFactory ging nu toch écht beginnen. Ik had er heel veel zin in, eindelijk weer aan de bak na maanden. Thuiszitten klinkt de eerste week leuk, maar je komt er al snel achter dat constant thuis zijn helemaal niet leuk is. Ook de online lessen zijn niet altijd ideaal; je leert niet veel, niet ieder vak geeft zijn les online en de motivatie wordt dan ook steeds minder. Maar bij Sara en Kim werd ik direct met open armen ontvangen, je voelt je écht welkom. Dat geeft een boost, als je jezelf ergens welkom voelt zit je goed op je plek en dan heb je zin om ‘weer aan de bak te gaan’, te leren en te groeien.

Op school wordt ons veel geleerd. Vakken waar je je hele leven wat aan hebt zoals: Word, PowerPoint, Excel, Nederlands en rekenen, maar ook de vreemde talen zoals Engels en Duits. Naast deze vakken heb ik ook beroepsgerichte vakken zoals: secretariële beroepen.

Een van de onderwerpen waarin we les kregen tijdens secretariële beroepen (zelfstudie, want we zaten immers thuis) was postverwerking. Een document met wel +/- 10 kantjes aan theorie over postverwerking; wat je moet doen op het moment dat er post binnenkomt tot op het moment dat de post weer de deur verlaat. Als ik ga kijken naar mijn school en stage dan is er een groot verschil, vooral in de taken die je geleerd worden vanuit school en de taken die er daadwerkelijk zijn. De wereld waarin we nu leven is in een rap tempo veranderd ten opzichte van een aantal maanden geleden. Nagenoeg alles is virtueel, zo óók de post die we ontvangen (maar eigenlijk was dat ook al zo voor Covid19 😊).

Dit is dan ook een goed voorbeeld van school VS reality, want écht post krijgen we nagenoeg niet meer (op reclamefolders en de blauwe enveloppen na 😉).
Op school leren we nu dingen die nu maar ook over een paar jaar niet meer relevant zijn, omdat alles gedigitaliseerd wordt. Ik vind dat we daar iets mee moeten; meer les krijgen over onderwerpen waar we nu iets aan hebben, maar ook over een aantal jaar nog; dus niet over de postverwerking, maar juist les in virtuele tools en digitalisering.

Kortom, mijn advies aan onderwijzend Nederland; meer lessen die gericht zijn op virtuele en gedigitaliseerde wereld. En minder (of liever geen) in de oude wereld: de postverwerking, opstellen van (papieren) archieven enz.

FTF
kim@futuretalentfactory.nl