Met welke slimme actie begin jij?

Minder hard werken, hoe klinkt dat?…Goed? Precies.
Deze drie woorden klinken iedereen goed in de oren.
Het vergt een moment van reflectie en een plan van aanpak om niet harder, maar juist slimmer te gaan werken. Efficiënter, een mooi woord dat vaak gebruikt wordt, maar wat in de praktijk nog wel eens lastig blijkt te zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat je jouw eigen handelen eens onder de loep neemt?

Alles begint bij bewustwording: doorbreek de cirkels die je loopt.
Kijk hierbij naar de volgende handelingen in jouw dag:
Ben je bekend met wachttijd? Wachten op akkoord, wachten op beslissingen, wachten op informatie. Iedere dag weer. Onze tip: ga hier bewust mee om! Stel je een vraag per e-mail dan leg je jezelf namelijk bewust al wachttijd op. Soms is het veel efficiënter om een belletje te plegen. Vraag jezelf daarnaast af of je de vraag überhaupt moet stellen, of dat je de beslissing zélf kunt nemen. Mocht je toch echt afhankelijk zijn van een extern antwoord, kijk dan eens naar wat je doet met jouw wachttijd. Een grote valkuil is om deze meteen op te vullen met een nieuw projectje en dat brengt me op het volgende onderwerp.

Beperk je voorraad, want genoeg is genoeg!
Hiermee bedoelen we alles waaraan je aan het werken bent. We starten graag nieuwe projecten zonder ons echt bewust te zijn wat de eindstreep per project is. Met zo veel mogelijk punten op onze to-do-list, voelen we ons belangrijk.
Totdat je je beseft dat je bijna meer kwijt bent met het beheren van al je to-do-lijstjes, dan met daadwerkelijk uitvoeren van je to do’s. Neem dus pas nieuwe projecten/ taken of opdrachten aan als de andere zijn afgewikkeld. Zet de puntjes zo snel mogelijk op de ‘i’ en creëer hiermee meer ruimte in je brein.

Over ruimte creëren gesproken. Manage your e-mail before it manages you!
We zijn inmiddels zo bedreven geraakt met e-mailen dat we proberen efficiënt te zijn, terwijl het dit totaal niet is. Voor de snelheid sturen we korte e-mails die ervoor zorgen dat we geen complete gedachten delen en belangrijke achtergrond- informatie achterwege laten. Het gevolg? Verwarring bij de ontvanger en nóg meer e-mail verkeer. Neem het initiatief om de e-mail pingpong trend te doorbreken en vraag jezelf het volgende af: Is deze e-mail écht nodig voor de ontvanger om zijn/ haar werk te doen? Moeten de mensen in ‘Cc’ hier écht van op de hoogte zijn? Welke opsommingen kan ik gebruiken om deze mail zo duidelijk en volledig mogelijk te maken? Ideeën voor zo’n protocol hebben we genoeg!

Aanvullend kun je eens kijken naar alle extra’s die je levert. Je hoort ons vaak roepen: “under promise, over deliver” maar let op: enkel en alleen waar het ook écht waarde toevoegt. Te vroeg en te veel produceren levert alleen maar rework en frustratie op.

We nodigen je uit om het verschil te maken en dat begint met het doorbreken van jezelf!
Met welke slimme actie ga jij morgen aan de slag?

FTF
kim@futuretalentfactory.nl