
17 apr Hoe gaan we werken na Corona tijden…
Thuis werken = virtueel werken
Of we input willen leveren voor het thema thuiswerken na corona? Jazeker, wel op 1 voorwaarde; we vinden de klankkleur van ‘thuis’ niet ok klinken. Wij praten liever over virtueel werken.
Waarom?
Men associeert met de woorden thuis en werken een uitdagende combinatie. Waarschijnlijk gevoed door de opvoeding (generatiedingetje hoor) dat je ‘werk en privé gescheiden moet houden’.
Wij geloven er wel in dat de woorden virtueel en werken een gouden combinatie is. We leven in een wereld waarin virtualiteit (denkbeeldige aanwezigheid) soms effectiever en efficiënter is dan werkelijke aanwezigheid.
Dit kunnen we onderbouwen door ons onderzoek dat laat zien dat uiterlijke aanwezigheid in een ‘we zien elkaar in het echt’ setting minder impact en resultaat kan geven dan een innerlijke aanwezigheid in een ‘we zien elkaar op afstand’ setting.
DE KRACHT VAN DE ROL VAN ASSISTANTS
Vooropgesteld Assistants zijn op hun best in een werkelijke aanwezigheid óp de werkvloer. Het talent zit vooral in het (onzichtbare) zien, luisteren, gevoelskracht, acuut inspelen in het moment, ontzorgen en verrassen; écht het pure hostmanship[1]!
Assistants missen soms ook wel de boot doordat ze té werkelijk aanwezig zijn in hun talenten op de werkvloer. Daarmee ontnemen ze zichzelf de ruimte om ergens langer over na te denken, de situatie met een andere (toekomst) blik te bekijken, patronen te doorbreken, en strategische bijdragen aan organisatiethema’s te voorzien; kortom de ruimte nemen om hun denkkracht en creatief vermogen te ontsluiten.
Virtueel werken (in een denkbeeldige aanwezigheid) geeft hen ruimte om creatief te zijn en eens wat langer de aandacht op een thema te richten, minder afgeleid te raken, verbindingen te leggen die niet voor de hand liggen wel enorm bij dragen aan strategische thema’s van de organisatie.
Daarom geloven wij dat virtueel werken ook na corona tijden van belang blijft; juist om én het hostmanship én het creatieve strategische brein de ruimte te geven. Wel zien wij dat enige richtlijnen in virtueel werken belangrijk zijn, dit om balans te houden in ‘talent op de juiste plek’!
De ideale combinatie; de werkelijke aanwezigheid van een Assistant met een vleugje virtueel werken.
Wij zijn ook op afstand dichtbij: maak kennis met de Virtuele Factory!
VIRTUEEL WERK AFSPRAKEN
Enkele voorbeelden van werkafspraken:
- Maak concrete afspraken over frequentie van virtueel werken
Als in:
- Bij een >32 urige werkweek, 1 dag per week virtueel werken
- Bij <24 uur of minder geen virtuele werk dag per week
- Onderzoek wijst uit dat 1 vaste dag per week (ritueel/ ritme) een positieve herkenbare uitwerking heeft op de Assistant en haar omgeving
- Als we virtueel werken, zijn we ook offline en met focus bezig aan thema’s, dus de acute bereikbaarheid is niet altijd ‘aan’
- We maken inzichtelijk wat de output is in virtueel werken naar het team (communiceren is cruciaal voor betrokkenheid en zichtbaarheid)
- Virtueel werken wordt geïndiceerd na een positieve zelf organiserend vermogen experiment
WAT VERDER NODIG OM VIRTUEEL WERKEN SUCCESVOL TE MAKEN
- Heldere werkafspraken (paar duidelijke kaders en doelstellingen)
- Ritme
- Communiceer (te) veel
- Maak je zichtbaar naar team
- Zelf organiserend vermogen
- Gebruik technologie om samen te werken
- Leiderschap dat motiveert en niet controleert (werken vanuit vertrouwen)
[1] Hostmanship is een samenvoeging van de Engelse termen hospitality (welkom laten voelen van mensen) en craftmanship (vakmanschap)