
17 mrt Onze sollicitatietips: het begint met jou.
Solliciteren, het blijft altijd een spannend iets. Want hoe maak je nou meteen die juiste eerste indruk? Wat trek je aan (want je wil natuurlijk wel passen binnen het bedrijf) en welke antwoorden geef je nou eigenlijk? Deze en tientallen andere vragen spoken door je hoofd. Theoretische verhalen over ‘hoe het moet’: het internet staat er vol mee. En zeg nou zelf. Schiet je er wat mee op?
Wij gaan je helpen met onze sollicitatietips, speciaal voor jou! Onze tips zijn gebaseerd op hoe ervaren recruiters en werkgevers naar sollicitanten kijken. Door onze tips, weet je waar Big Brother op let tijdens je sollicitatiegesprek!
Zichtbaarheid: het begint met wie je bent.
Nog nooit waren zichtbaarheid en uniekheid zo beslissend als in deze digitale eeuw. Wie zich niet onderscheidt, verdwijnt in de anonimiteit. Het begint met jou. Met wie je bent en wat je persoonlijke kwaliteiten en talenten zijn. Met hoe je dat ziet en hoe je dat opschrijft maak je het verschil. Maak met je portfolio als uitgangspunt nog eens een verslag van je sterke- en aandachtspunten (laat zien wie je echt bent, niet zozeer wat je kan). Bedenk voorbeelden en/of vertel verhalen. Probeer je in te leven in het soort vragen dat op je af kan komen. Noteer ze en oefen ermee! Bijvoorbeeld in een rollenspel met iemand die je vertrouwt. Is nog leuk ook! De beste manier om je zenuwen de baas te blijven tijdens een gesprek, is jezelf heel goed en serieus voorbereiden.
De voorbereiding (pre moment)
Het klinkt wellicht logisch, al blijkt in de praktijk dat de voorbereiding nog wel eens achter blijft. Verdiep je in het bedrijf waar je solliciteert! Bekijk de website, verdiep je in (bedrijfs)cultuur/ missie/ visie/ waarden en normen. Wat ook goed helpt: lees het meest recente jaarverslag. Maak aantekeningen/ notities en vraag je af wat je verder wilt weten over specifieke informatie die je tegenkomt. Maak gerichte vragen voor tijdens het gesprek. Een aantal voorbeelden van deze interessevragen kunnen zijn:
– Wat maakt werken bij … voor jou het leukst?
– Hoe is het team met elkaar?
– Hoe ziet een werkweek er ongeveer uit voor jou?
En de beste vraag ooit: wanneer is een kandidaat/ nieuwe collega een succes voor jullie?
Zorg er ook voor dat je informatie paraat hebt over je huidige werkgever en dat je een goed antwoord hebt op de vraag waarom je daar weg wilt. Kijk nog eens goed naar de functie en functie-eisen en formuleer voor jezelf waarom je die ambieert en waarom die bij je past.
Dresscode (pre moment)
Hoe je je moet kleden voor je gesprek? Onze ervaring leert dat de dresscode erg afhangt van het bedrijf waar je solliciteert. En natuurlijk van de functie. Zorg in ieder geval dat je niet underdressed bent en draag iets waar je je prettig in voelt. De makkelijkste manier om erachter te komen wat voor kleding je het best aan kunt trekken, is gewoon de vraag te stellen. Dan laat je meteen zien dat je je goed aan het voorbereiden bent.
Het gesprek (in het moment)
Wat je vooropleiding en ervaring is, weten we als recruiter al. Dat staat in je portfolio. Waar we tijdens het sollicitatiegesprek vooral achter willen komen, is: wie jij bent, hoe je in het leven staat, hoe je reageert en of je past bij de organisatie, wat je trots maakt in het leven (als medewerker, maar ook als man/ vrouw/broer/zus/papa /mama/buurman/ buurvrouw…). Je gesprekspartner zal proberen door te dringen tot de kern; vaak met verrassende vragen. Wees daarop voorbereid en blijf scherp. Maar blijf vooral jezelf. Just be you!
Einde gesprek (in het moment)
Is er nog iets wat jij wilt weten? Zulke vragen betekenen dat het gesprek ten einde loopt. Wees erop voorbereid en maak van de gelegenheid gebruik om je sterke punten nog één keer kort en krachtig op een rij te zetten (een recap). Bedank je gesprekspartner voor zijn/haar tijd en interesse, informeer naar de vervolgstappen, laat weten dat je je erop verheugt meer te horen. Maar vraag niet of je ‘een goede indruk’ hebt gemaakt en wat je kansen zijn!
Na het gesprek (na het moment)
Aftersales, heel belangrijk! Laat één of twee dagen na het gesprek nog iets van je horen. Stuur bijvoorbeeld een mail waarin je aangeeft aan dat je het gesprek als plezierig en leerzaam hebt ervaren en dat je interesse voor het bedrijf en de functie nog groter is dan voor het gesprek. Zet nog eens kort uiteen waarom jij een succes kunt maken van de functie en dat je vertrouwt op een positief besluit.
Succes!
Ben je nog op zoek naar een killer portfolio of voorbereidende templates?
Klik dan hier: Portfolio Templates FTF