Happy Kingsday! (but you are the queen…)

Wat is jouw MAXIMAal talent? 

Op Koningsdag plaatsen wij graag deze blog over MAXIMA, de vrouw aan zijn zijde.
De partner die hem beter laat presteren, de vrouw die op allerlei vlakken haar talenten juist weet te benutten. MAXIMAal talent dus.

Laten we beginnen met wat wij zien als MAXIMAal talent. Dat is jouw unieke talent, datgeen dat ervoor zorgt dat als je het etaleert, je je ‘kei’ goed voelt , je veel meer plezier hebt en je excellent presteert. Het mooie is ook dat het niet alleen jou gelukkig maakt. Als je het namelijk deelt met anderen, maakt het ook anderen gelukkig. Wat een mooie wereld? De ideale wereld!

Waarom zien wij dan dat er zo weinig mensen écht dagelijks MAXIMAal zijn of haar talent benutten, terwijl dat de sleutel is om bij te blijven dragen in de toekomst van werk.

Wij werken graag met rolmodellen. MAXIMA is  een ultiem voorbeeld en wij werken graag met haar  als rolmodel in dit onderwerp. MAXIMA draagt echt bij aan haar omgeving met haar unieke MAXIMAle talenten; beeld je eens in….Koning Willem Alexander zonder MAXIMA aan zijn zijde, juist ja, mét MAXIMA heeft hij veel meer waarde…

Benut jij dagelijks jouw MAXIMAal talent?

Op deze vraag krijgen wij vaak het antwoord ‘oh ja hoor, natuurlijk’!  Als we verder vragen dan blijkt al snel dat veel van ons gewoon doen wat van ons gevraagd wordt en of we daar ons talent MAXIMAal benutten?…Tja …het eerlijke antwoord is dan; ‘nee, niet echt, maar ach, ik doe wat nodig is.’

Doen wat nodig is… reactief talent inzetten óf proactief talent inzetten?

Doen wat nodig is vinden wij heel krachtig, echter wel met de kanttekeningen:  kijk ver genoeg voorruit. Is wat nu nodig is ook nog nodig in de toekomst?  Daarnaast zijn wij ervan overtuigd dat als je werkt vanuit je MAXIMAal  talent, je ook nodig blijft in de toekomst die verder weg ligt dan de dag van vandaag, morgen, volgende week, volgende maand, volgend jaar, over 5 jaar, over 10 jaar…

Dus focus niet op wat je omgeving nu nodig heeft en het daarop anticiperen. Prima, maar het is het inzetten van reactief talent. Ga werken vanuit: dit is mijn MAXIMAal talent en zo ga ik bijdragen aan mijn omgeving. Kortom: proactief talent inzetten.

Inspiratie…

Wij delen graag een verhaal om de verbeelding van dit artikel te laten werken:

Annemiek werkt al jaren als managementassistent binnen een internationaal bedrijf van behoorlijke omvang. Elke dag werkt ze hard, ’kei’ hard. Eigenlijk lijkt het wel of ze steeds meer werkt. De waardering in haar directe omgeving is oké, maar of ze zien dat ze steeds meer doet? Ze werkt voor meer managers en de directeur, heeft meer taken gekregen (ook taken die ze helemaal niet leuk vindt) en sommige managers doen dingen zelf, terwijl Annemiek daar veel beter in is, want daar zit nou juist haar talent. Verder heeft  Annemiek  het gevoel dat ze steeds minder zichtbaar wordt…terwijl haar inspanning zo groot is en ze ook taken gepakt heeft die ze helemaal niet zo leuk vindt.

Stel jezelf kritische vragen…in de zoektocht naar jouw MAXIMAle talent

Op de vraag ‘Wat is jouw MAXIMAal talent?’ is het antwoord van Annemiek: organiseren en plannen.  Op de vraag ‘Doe je dat elke dag?’ is het antwoord van Annemiek: Ja.

Op de vraag ‘Geeft het je energie?’ zegt Annemiek:  ‘Nee absoluut niet. Ik ben meer agenda’s gaan beheren de afgelopen jaren en ik ben heel de dag in touw met het organiseren en vervolgens reorganiseren van agenda’s. Ik vind het geen uitdagende inhoud van mijn functie, maar het is nodig.”

Op de vragen: ‘Wat heb jij nodig in de toekomst?  Word jij beter van het werk wat je vandaag doet? Waar je nu nodig in bent, blijft dat werk bestaan in de toekomst?’  zegt Annemiek: ‘Ik heb het nodig om te worden uitgedaagd in mijn talenten. Van wat ik vandaag doe, en meer ben ga doen en vast nog meer  ga doen in de nabije toekomst, word ik niet gelukkiger. Het is reactief en saai werk. Sterker nog; daarmee antwoord gevend op de vraag: blijft dit werk bestaan in de toekomst? Ik denk dat die agenda’s plannen over ‘x’ jaar niet meer nodig is. Dan hebben we vast door een efficiency proces bedacht dat het anders kan, misschien wel een ‘agendaplanrobot’ die mijn collega wordt. En waar ben ik dan nodig? In iets wat bijdraagt, maar wat dan?’

Annemiek heeft haar rol binnen ‘het internationale bedrijf van grote omvang’ geïnnoveerd en vandaag is ze succesvol in het bijdragen aan het behouden en inspireren van potentieel talent aan boord van het bedrijf. Ze zag al een hele tijd met lede ogen aan dat veel jonge talentvolle collega’s met potentie de organisatie snel verlieten, de beste hielden ze niet aan boord. Dat was een feit waar verder niets  mee gedaan werd. De organisatie maakte zich ook zorgen hierover, baalde, maar kwam niet met een oplossing voor het probleem. Annemiek merkte op, dat doordat zij verdieping ging zoeken in haar talenten, het onderwerp talentmanagement haar passie werd en ze zag kans een businesscase te maken met als onderwerp ‘On boarding future talent’.  In de praktijk komt het erop neer dat Annemiek alle nieuwe medewerkers in een inspirerende ‘ on-boarding’ laat kennismaken met het talent van henzelf, het bedrijf en de afzetmarkt. Ze faciliteert in een creatief, vernieuwend concept . Ze bezorgt de nieuwe medewerkers een fantastische dag en vervolgens een follow up, waarbij engagement creëren vanaf dag 1 haar overtuiging is en haar MAXIMAal talent!

Succes met het proactief inzetten van jullie MAXIMAal talent! Be the queen….

Carolijn
info@carolijnschrijft.nl