Fact: Assistants zijn de meest flexibele mensen die er bestaan!

Er zijn misschien wel duizenden blogs geschreven over veranderingen op je werk. Over een nieuwe toekomst. Over robots die werkzaamheden van assistants kunnen overnemen.
Of wat te denken van al die whitepapers met tips hoe je om moet gaan met veranderingen en hoe je je het beste kunt aanpassen.
Of artikelen over die onmisbare cognitieve flexibiliteit.
Kortom, genoeg interessant (en naar onze bescheiden mening ook zeer belangrijk) leesvoer.
Maar wat vrijwel nergens te vinden is, is dat heel veel assistants een expert zijn in dealen met veranderingen!
Hoe weet je dat? Omdat je anders niet meer zat waar je nu zit. Simpel.

De afgelopen jaren zijn er in het vak van assistant en binnen business-support ontzettend veel veranderingen geweest. Hierdoor is jullie cognitieve flexibiliteit inmiddels maximaal getest én ben je geslaagd in de opdracht die als thema “meebewegen en onderscheiden” heeft.
Je mag jezelf best wel even een schouderklopje geven mocht een ander dat nog niet gedaan hebben… Waar ben je nou precies zo goed in? En hoe leg je dat uit aan de ander?
Voor het gemak eerst wat verduidelijking;

Cognitieve flexibiliteit is anno nu je nieuwe beste vriend.  Het World Economic Forum stelde 10 future-skills op die onmisbaar gaan worden, en dit is er een van. Hartstikke broodnodig.
Dit geldt trouwens niet alleen voor assistants, want in een wereld waarin Artificial Intelligence zich enorm snel ontwikkelt wordt van iedereen een flexmodus gevraagd.
Volgens Wikipedia is cognitieve of mentale flexibiliteit  een verzamelterm voor meerdere activiteiten. Het gaat om zowel de vaardigheid om anders te denken, om het veranderen van perspectief, maar ook om het aanpassen aan een omgeving die continu verandert en het open kunnen staan voor nieuwe dingen.
Bewust of onbewust heb jij hier een manier in gevonden om te dealen met al deze wijzigingen. Dat is wat jou en je collega’s zo sterk maakt en wat ervoor zorgt dat je klaar bent om verder te gaan in die nieuwe toekomst van werken!

Ervaringsdeskundigen

De reacties op veranderingen in het algemeen lopen sterk uiteen. Er zijn mensen die hier enorm veel energie van krijgen en die alleen maar kansen zien, maar er zijn er ook die hier onrustig van worden en ervaren een gevoel van onbehagen.
Die laatste groep mensen komt niet tot een creatieve oplossing en blijft hangen in het verleden en in teleurstelling of blokkade. Met alle gevolgen van dien: stress, disfunctioneren, nare werksfeer en ga zo maar door.
Maar juist door te denken in kansen en te kijken naar wat de assistant van de toekomst nodig heeft blijf jij ertoe doen. Voor je manager, voor je collega’s, voor het bedrijf en voor anderen die wel wat hulp kunnen gebruiken bij vakinhoudelijke ontwikkelingen. Er zijn een aantal trucs die enorm helpen bij een transitie.
Wat we in ons netwerk veel horen zijn de volgende 3 tips/hulpmiddelen die we graag delen onder het mom van sharing is caring (en voel je vrij om deze tips met anderen te delen, maar ook om te shinen!):

  1. Werk vanuit je talent.

Door te werken vanuit je talent onderscheid je jezelf en maak je je werk leuker. Vraag gerust eens na bij collega’s waar jouw talent zit, of ga na wat je leuk vindt in de vrije tijd en leg een link naar je werkzaamheden. Misschien ontwerp jij wel een totaal nieuw beroep of kom je met een nieuwe titel van je vak op de proppen.

  1. Followers first

Artikelen over kunstmatige intelligentie lezen, het blijven leren over het nieuwe werken, goed luisteren naar collega’s, het op social media volgen van andere assistants of het deelnemen aan cursussen en trainingen maakt dat je nog steeds onmisbaar bent. Zorg dat je bijblijft dus!

  1. Jezelf niet wegcijferen

Deze tip horen we vaak. Assistants zijn gewend om op de achtergrond te werken. Om anderen te laten excelleren. Maar nu komt’ ie: geef eens een keer jezelf een podium. Maar dan ook echt. Sta op en maak duidelijk wie je bent, wat je kunt en waar je voor wil gaan! Ja, dat is eng. Maar het levert je enorm veel op.  En je bent het waard, toch?

Hang ons op je kantoor of koelkast
Dat tal van assistants bedreven zijn in al die wijzigingen maakt ons blij. Maar in een eerder verhaal van ons (link NOS-bericht vind je onderaan deze blog) heb je misschien al gelezen dat het nog lang niet gedaan is met de ontwikkelingen. En komt er in 2019 weer een nieuwe trend opzetten? Een reorganisatie? Een herverdeling van taken? Hang dit blogje op je kantoor om jezelf eraan te herinneren dat je het kan én blijf bewust van waarvoor je die flexibiliteit nodig hebt.
Vind je het allemaal toch nog lastig maar streef je wel naar die o zo belangrijke cognitieve flexibiliteit? Goede start! En er zijn genoeg blogs en whitepapers te vinden waardoor ook jij je kunt aansluiten bij die grote groep kameleons a.k.a. assistants die #futureproof (in wording) zijn…

Kom je deze blog nou toevallig tegen omdat assistants hem hebben gedeeld in hun netwerk om te laten zien waar hun superpower ligt, en kende je ons nog niet heel goed?
Join dan onze community! Want gesproken over ontwikkeling: onze community bestaat uit inmiddels ruim 1200 assistants die onze originele Updates krijgen (is gewoon een nieuwsbrief maar Update klinkt gaver), die onze blogs lezen, die als eerste op de hoogte zijn van onze seminars en dergelijke én die binnenkort nog meer moois kunnen verwachten. Je bent welkom!

Het nieuwsbericht over de robotisering vind je via http://nos.nl/l/2250766

FTF
kim@futuretalentfactory.nl