DIGITALE GELETTERDHEID – BY LIANE DUIT

Dat de wereld steeds digitaler aan het worden is, is allang geen nieuws meer. Dat dit impact heeft op ons werk is ook duidelijk. Hoe precies, dat is minder duidelijk. Zeker voor de assistant. Want aan de ene kant wordt verteld dat jouw baan als secretaresse gaat verdwijnen, maar aan de andere kant zie je nog steeds veel vacatures en zijn de recruitmentbureaus weer volop aan het werven. Dat maakt het allemaal best onduidelijk. En wie weet hoe het gaat verlopen op de langere termijn. Volgens mij is het beste wat je kunt doen meebewegen met de veranderingen die je op je af ziet komen. Daarop anticiperen en je baan mee te laten transformeren. En dat – laten we eerlijk zijn – heeft de secretaresse al veel vaker gedaan. Van typemachine naar het gebruik van tablets. Van papieren agenda naar een digitale versie en van steno naar sneltoetsen. Ze hebben allemaal plaatsgevonden en dat is voor de meesten van ons prima gegaan. Nu is het tijd om de volgende stap te maken: de tablet en vooral al die andere handige technologie voor je laten werken! Om dit te kunnen is een goede mate van digitale geletterdheid nodig. Ik noem het de stap naar tech-savvy assistant.

Technologie voor je laten werken
Het echt omarmen van de nieuwste technologieën gaat je helpen om een extra “futureproof” stap te maken en zal nieuwe deuren voor je openen. Daar ben ik van overtuigd. Door de technologie vóór je te laten werken kun je sneller, productiever en slimmer werken. Uiteindelijk hét streven van elke organisatie. En het geeft je de kans om je talenten in te zetten voor dingen die er echt toe doen. Dat is waar de FutureTalentFactory je op voorbereidt. Ik weet zeker dat wanneer je meer weet over de technologische ontwikkelingen én weet hoe je ze goed kunt inzetten, je menselijke talenten nog veel beter tot uiting kan laten komen. Om zo echt het verschil te maken. Dus wat mij betreft is goede digitale geletterdheid een absolute must. Voor nu en in de toekomst.

Hip en happening: Tech-savvy
Ik spreek graag over tech-savvy assistants. Omdat ik het een leuke kreet vind die blijft hangen. Altijd een leuk ‘marketingtrucje’ om jezelf meer zichtbaar te maken. En meer zichtbaarheid en beetje anders dan anders zijn, is altijd fijn toch 😉 Bovendien is het een trendy naam die je in Amerika al een tijdje ziet onder secretaresses. Het is niet meer dan logisch dat het ook naar Nederland zal komen. En dat gaat best snel. Toen ik ongeveer 3 jaar geleden begon met het gebruiken van de term tech-savvy zag je het bijna nog nergens. Nu zie ik de kreet (mede dankzij mijn Google Alert instellingen) steeds vaker in nieuwsberichten, blogs, en noem maar op voorbij komen.
Wat kun je dan eigenlijk?
Google op de kreet tech-savvy en je treft omschrijvingen als bijvoorbeeld deze:

Je weet veel van moderne technologie, vooral van computers. Okay?! En dat betekent??, hoor ik je denken. Precies dat dacht ik ook. Vandaar dat ik me verder ben gaan verdiepen in verschillende aspecten waarvan ik denk dat ze van grote toegevoegde waarde zijn. Ze komen veel voor en zullen steeds meer impact gaan hebben op onze dagelijkse manier van werken en leven. En dus zijn ze volgens mij belangrijk om te snappen, zodat je kunt kijken in hoeverre je ze kunt gebruiken om jouw talenten nog meer te laten stralen. Het zijn er negen geworden. Zeg maar 9 kernvaardigheden. In deze blogreeks speciaal voor de FutureTalentFactory zal ik een aantal praktische voorbeelden geven om de omschreven kernvaardigheden meer tot leven te brengen. Ik hoop dat het je aanzet om jezelf meer tech-savvy te maken en bovenal dat je IT als iets leuks gaat zien en als een logisch onderdeel van je job als assistant in de 21ste eeuw. Het zal je absoluut helpen om je inhoudelijk een betere gesprekspartner te maken in vergaderingen en gesprekken met management en directie. Het zal je helpen om op een geheel andere manier zichtbaar te zijn in de organisatie. En ik weet zeker het zal je plezier opleveren.

Tot de volgende blog!

FTF
kim@futuretalentfactory.nl