Design Thinking: hoe creatief ben jij eigenlijk?

Het bekende ‘Forbes’ publiceerde in april 2019 over  “Vital Skills In The Future of Jobs”. Het komt neer op 10 vaardigheden die leidend zijn in jouw succes. Creativiteit is een van de skills in deze top 10. Logisch, het is iets wat robots nog niet van de mens kunnen overnemen en wat jou dus van toegevoegde waarde gaat maken. Bovendien moet je creatief kunnen zijn om de 80/20-regel vorm te geven die we in de workout als thema hadden.
Een vorm van creativiteit is Design Thinking. Maar wat is het eigenlijk, hoe kun jij daar als Assistant je voordeel mee doen en hebben wij nog tips? Ja, hebben we! Over creativiteit én over hoe strijken weer leuk wordt.

Even die hippe management-term definiëren: Design Thinking is een verrassende manier om tot frisse, innovatieve oplossingen te komen. Met Design Thinking vind je wenselijke oplossingen voor je klanten (de managers) en voor jezelf. Het is een aanpak om problemen op frisse manieren te formuleren en originele en creatieve oplossingen te bedenken gebaseerd op kennis van menselijk gedrag. Ook je eigen gedrag, au.
Design Thinking wordt ingezet om vernieuwende klantervaringen en dienstverleningen te bieden. Hoewel het geen vastomlijnd proces is, bevat het wel een aantal herkenbare ingrediënten: experimenteren, prototypen, leren van fouten, verbeteren, samenwerken en kennis van menselijk gedrag.

Creativiteit geeft marktwaarde

Zoals eerder benoemd: een robot kan niet creatief anticiperen op de klantbehoefte, jij wel. Alleen… het creatieve denken en daarmee vaste patronen doorbreken is ‘een dingetje’. Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg en wordt 2025 nu niet bepaald jouw jaar, zoals je in de why(te)paper kon zien.
Wat past bij een Desing Thinker en bij Assistant-rollen van de toekomst? We schetsen een veel voorkomende situatie. Neem eens een taak die je dagelijks uitvoert. Bijvoorbeeld: e-mailboxen van je manager aandachtig lezen. Vraag jezelf vervolgens af: zit daar mijn marktwaarde? In het lezen van zijn of haar inbox? Of wordt het tijd om meer eigenaarschap te nemen? Bijvoorbeeld door ook verantwoordelijkheid te nemen voor afhandeling, delegeren en opvolging van de binnengekomen mails verzorgen? Hier liggen tal van kansen, ook in het ‘webberen’ waar je over gelezen hebt. Want als jij die mail leest en opvolging gaat geven, dan heb je kansen om netwerkend te werken! Of misschien wel helemaal die inbox niet meer lezen omdat het toch écht te inhoudelijk is en de manager dit zelf moet oppakken. Het juiste antwoord is afhankelijk van jouw klant (manager) maar ga wel de dialoog aan. Lees niet iedere dag die mailbox zonder dat het iets oplevert. Vraag jezelf af wat jij wilt, vraag vervolgens wat je manager wil en maak hier afspraken over. En wij weten dat mandaat van de manager hierin écht nodig is, ook dat voorspellen de futuristen. Jouw rol wordt anders en gaat bijdragen aan het eindresultaat van het bedrijf maar staat jouw klant totaal niet open voor een andere rol? Inpakken, wegwezen en naar een futureproof bedrijf is dan ons advies.

Bekijk de vlog: ‘FUTURE SKILLS ASSISTANT’ op ons YouTube-kanaal!

Creativiteit kun je ontwikkelen

Creativiteit is het loslaten van de gebaande paden en het tonen van lef om het anders te doen. Voor jou en dus ook voor de manager.
Het conditioneren van creativiteit doe je niet van vandaag op morgen. Net zoals het lopen van een marathon niet van vandaag op morgen gaat lukken. Ons advies is: train jezelf!
Help is on the way. Tip vanuit de Factory: vergroot je kennis waar je ook creativiteit door gaat ontwikkelen. Het gaat je inspireren namelijk. Hoe moet dat in de praktijk? Bijvoorbeeld door 5 minuten per dag te lezen of te luisteren over (vul hier je expertise in).

Podcast en strijken
Hieronder lees je een soort van stappenplan n.a.v. de why(te)paper.

  1. Bedenk je op welk terrein jij die 20% gaat uitbouwen. Geen idee? Zoals je ziet in de why(te)paper ligt de toekomst onder meer in netwerken maar er is veel meer. Voor inspiratie kun je weer de why(te)paper pakken en je eigen rol verzinnen, gebaseerd op jouw expertise.
  2. Stel, je kiest voor netwerken. Lees daar dan dagelijks 5 minuten een stuk over. Gewoon even googelen en kennis in je opnemen. Of handig: luister naar podcasts in de auto of tijdens het strijken. Vooral in dat laatste sla je twee vliegen in één klap. Je expertise groeit en die kl&#te was slinkt. En waar je meer van weet, daar ga je mee verrassen: de 20% dus.
  3. Denk er niet te lang over na, wij komen echt niet langs om je over een jaar te houden aan je voornemen om je te focussen op vergadering-expertise, terwijl je de queen / king van netwerken bent geworden. Denk vrijuit! Het gaat niet om de eindbestemming, maar om de weg ernaartoe…

Amen.

FutureTalentFactory
info@futuretalentfactory.nl