
06 aug De koers naar een nieuwe werkwereld
Bewegen is lastig. Bewegen richting de toekomst al helemaal, want wie weet er nou écht wat komen gaat? Dagelijks houden wij ons bezig met voorspellingen waarmee we onze klanten kunnen voorbereiden op nieuwe ‘werkwerelden’. Afgelopen maand zijn wij behoorlijk aangegaan. Wellicht heb je het al voorbij zien komen, de halfjaarlijkse Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten, gepubliceerd door De Nederlandsche Bank. Wij nemen jullie graag mee in onze hersenspinsels die we hierbij krijgen.
De economische scenario’s en voorspellingen stonden een lange tijd niet zodanig in het teken van één centrale disruptor. Dit jaar heeft de Covid-19 pandemie een behoorlijke impact gemaakt op de Nederlandse en globale economie. Volledige sectoren werden weggevaagd en velen werden behoorlijk op de proef gesteld. Helaas veranderde er ook voor ons een aantal zaken. De inhoud en het einddoel van FutureTalentFactory, mensen van waarde maken richting de #toekomstvanwerk, werd relevanter dan ooit. Organisaties wisten ons te vinden en we hadden het drukker dan ooit. Maar onze hoe werd aan de kaak gesteld. Want hoe kun je mensen van waarde maken zonder dat je elkaar kunt zien, en op fysieke wijze energie en inspiratie kunt overbrengen? Dit was even schakelen in denkwijze! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar experimenteer! Op je bek gaan is niet leuk, ook wij ondervonden dit meerdere malen (bijv. een livestream die niet live ging door een wolkbreuk). Maar je leert er gigantisch veel van… En met die gedachte in het achterhoofd heeft afgelopen periode ons vooral doen groeien op vlakken die anders nooit zodanig waren ontwikkeld.
Zoals we al benoemden zijn wij laatst behoorlijk aangegaan op de cijfers van De Nederlandsche Bank. Er wordt namelijk voorspeld dat er volgend jaar meer dan 700 duizend Nederlanders zonder werk zitten, dubbel zoveel als voor de crisis. Een bizar aantal dat grote impact zal maken. Nu willen wij geen slapende honden wakker maken… Maar dit is voorspelling die om acute beweging vraagt!
Nu is het zo dat het probleem hem niet zit in een verschil in kwantiteit tussen vraag en aanbod, maar de twee weten elkaar niet goed te vinden. Wanneer er zoals nu een gat in de arbeidsmarkt geslagen wordt, is er herscholing nodig om deze werkverschuiving waar te maken. Wanneer dit niet gebeurt, resulteert werkverschuiving in werkloosheid. Super zonde, want talent genoeg!
Net zoals dat wij onszelf opnieuw hebben moeten uitvinden, moeten een hoop anderen dat ook. Men beschikt nog steeds over talenten, maar hoe deze benut worden krijgt een andere insteek. Zo kan een voormalig organisatietalent uit de evenementenbranche een gouden match zijn in een branche die hij voorheen niet voor ogen had, maar wij hij hartstikke nodig is in crisistijden. Wij zijn bezig met een cool plan hiervoor, hierover vertellen we jullie graag binnenkort meer over…