DE ASSISTANT IN DE “NEE-FASE”

Tijdens het Christmas Event van de FutureTalentFactory werd aan 130 Assistants gevraagd: “wie bewonder je?”
Een hoop bijzondere mensen en namen passeerden de revue.
Ook gaf iemand als antwoord: “mijn puberdochter”.
En die betreffende puber bleek wat overeenkomsten te hebben met de andere genoemde personen die worden bewonderd.
Denk aan eigenzinnigheid, lef, en – deze trekken we ook even door naar de peuterpuberteit –het stellen van DE WAAROM-VRAAG.
Conclusie van Sara: iedereen in de zaal moet terug naar de puberteit.

En ik, schrijver en beelddenker van beroep, zie dat dan he-le-maal voor me…zo’n Assistant die haar werk doet met een gezicht op onweer, overal op kantoor ligt make-up, er slingeren jassen, tassen en panty’s omdat ze die ochtend niet wist wat ze aan moest trekken en omdat opruimen niet SWAG of hip is.

En als de baas er niet is rookt ze stiekem een sigaretje uit het raam. En de puber-Assistants gaan ineens zelf bepalen hoe laat ze thuiskomen. Ze hebben een lunchpakket dat bestaat uit Red Bull en roze koeken.
En met de andere Assistants zitten ze de hele dag te appen in hun eigen soort van community. O ja, en alles wat ze doen posten ze op Snapchat en INSTA met de hashtag #leefjeleven en #geenzin.

Of ook zoiets, als de baas dan binnenkomt gewoon onbeweeglijk blijven hangen aan dat bureau.
Denk aan de puber op de bank, maar dan de Assistant aan d’r bureau.
De baas vraagt: “plan a.u.b.  even die afspraak in, ik krijg het niet geregeld.”
De dwarse Assistant vraagt aan de baas -zonder hem aan te kijken uiteraard want het zijn tenslotte pubers- WAAROM?

Net als een vader of moeder van een puber raakt de baas nu een beetje gefrustreerd want hij of zij verliest op dit moment de regie. Of eigenlijk wordt hij verrast, want dat lieve meisje gaat nu ineens de kritische dwarsligger van de organisatie worden?!?!?!?

Wel potverdorie. Maar het mooie is, na een paar keer WAAROM-VRAGEN  (En een beetje puber houdt dit vol hè mensen, niet na 2 dagen opgeven. Puberteit duurt zo’n 4 jaar.) en dwarsliggerij gaat die baas de puber ineens anders bekijken.
Of in het beste geval omdenken. Wat kan die puber nóg meer bijdragen aan dit huishouden?
En in het aller- aller- allerbeste geval heeft de puber dit al laten zien. Want pubers zijn zo inventief, ze ontdekken de wereld op hun manier.

En dit is dus een prima voornemen voor Assistants voor 2019: je werk op jouw manier ontdekken.
Maar dan wel met een opgeruimd bureau, een lunch zonder roze koeken en in een community waar je zaken gaat posten met de hashtag #vernieuwend #idee #samendoen, en vooruit… ook met een klein beetje peuter-puberteit: #ZELLUFDOEN

FTF
kim@futuretalentfactory.nl