De 4 pijlers van ONS werkgeluk

In het NRC kon je onlangs lezen over de 4 pijlers van werkgeluk. Het betreft een column geschreven door Ben Tiggelaar, gedragswetenschapper en expert in leiderschap en verandering.
De 4 pijlers die hij beschrijft in zijn stuk komen voort uit het PERK-model, een model ontwikkeld aan de Universiteit van Berkeley.
PERK staat voor Purpose, Engagement, Resilience en Kindness.

In het Nederlands: een hoger doel, betrokkenheid, veerkracht en vriendelijkheid. Heb je deze 4 aspecten in bezit dan ligt happiness@work binnen handbereik. Maar je kunt deze pijlers naar onze mening ook los van elkaar zien en koppelen aan personen. Mooi om eens op deze manier naar je team te kijken.
Om het te verduidelijken vertalen we dit graag naar de FutureTalentFactory en misschien wel naar jou en je collega’s! Want wie is wie?

 1. ‘Purpose’ betekent dat jouw dagelijkse werkzaamheden passen bij jouw belangrijkste persoonlijke waarden. Je doet dingen waar je van houdt en in gelooft, zo schrijft de auteur.
  Voor onze Kim is dit een hele belangrijke pijler. Kim kijkt naar een hoger doel, waarom doe je wat je doet?
  Waar haal jij je geluk vandaan? Kim wil bijvoorbeeld heel graag iets betekenen voor een ander, streven naar een betere wereld en door mensen te begeleiden de wereld van werk een stukje mooier maken. Zij haalt veel voldoening uit het resultaat dat wij boeken: Assistants zichzelf laten ontwikkelen en hun meerwaarde nog verder te vergroten. Idealist Kim is verder altijd op zoek naar #doinggood. Denk aan vrijwilligerswerk om belangeloos je medemens te helpen. Deze hashtag ga je dit jaar meer van ons zien en we hebben jullie hulp er hard bij nodig! Wordt vervolgd…
 2. ‘Engagement’ gaat over de emotionele betrokkenheid bij je werk. Drie elementen zijn hierin uiterst belangrijk: plezier, autonomie en gelegenheid.
  Sara is dus een wandelend engagement-type…
  Het plezier dat zij haalt uit haar werk zien en merken wij (en jullie) dagelijks. Een prettig contact met onze samenwerkers en klanten is een belangrijke factor hierin. Maar laten we even focussen op autonomie. Denk aan de ruimte om zelf te beslissen over je agenda, je taken en je persoonlijke ontwikkeling. Omtrent deze zaken het ultieme bereiken en daaraan werken is de missie van Sara! Iets wat ze predikt, haar purpose in life zeg maar. Het futureproof maken van Assistants en ervoor zorgen dat deze groep zelf gelegenheid creëert om werk te doen waar ze in opgaan en waarin ze van onschatbare waarde zijn. Waar onmisbaarheid en energie centraal staan.
 3. Tiggelaar schrijft in zijn artikel: ‘Resilience’ focust op de vraag of je kunt dealen met tegenvallers. Kun je ervan leren en je aanpassen aan nieuwe omstandigheden? Kun je meebewegen met de veranderende toekomst? Dit is essentieel voor je werkgeluk, volgens de Berkeley-mensen. Maar hoe vergroot je je persoonlijke veerkracht?’ Als iemand binnen ons team dit aan je kan uitleggen dan is het Richard de Hoop. In zijn TedTalk vertelt hij hoe een dramatische gebeurtenis zijn ogen openden en veerkracht als nooit tevoren van hem werd gevraagd. Must-see! https://www.youtube.com/watch?v=a4HXB-0b9IM&t=309s
 4. ‘Kindness’ draait om vriendelijkheid tussen collega’s’, zo leerde Tiggelaar. Hij vervolgt: ‘Volgens Berkeley begint dat met ouderwetse beschaving. Respectvol met elkaar omgaan, spullen delen, goed luisteren naar elkaar, complimenten geven. Dat soort dingen. Wil je een stapje verder gaan, dan moet je jezelf ontwikkelen in pro-sociaal gedrag: werken aan je empathie, compassie en dankbaarheid. Deze eigenschappen leiden niet alleen tot meer werkgeluk, maar ook tot betere samenwerking. Binnen ons team zijn we ons dagelijks bewust van deze vriendelijkheid. Deze pijler is erg belangrijk binnen de FutureTalentFactory. Sterker nog: het maakt ons tot een geoliede machine. We delen spullen met elkaar (geven elkaar bijvoorbeeld een keer een cracker als iemand aan de lijn is), we tonen interesse in ervaringen van de ander en we zijn bovenal enorm dankbaar dat we mogen bijdragen aan de groei die Assistants zelf realiseren. Stuk voor stuk kanjers die niet alleen de concrete winst voor hun werkgevers vergroten, maar ook voor zichzelf. En dat maakt ons werkgelukkig.

Tiggelaar eindigt zijn column met een alinea waar wij ons helemaal bij aansluiten:
‘Ook interessant. Met het PERK-model in de hand snap je beter dat mensen prima gelukkig kunnen
zijn in heel verschillende werkomgevingen. Veel van de punten op het lijstje draaien namelijk niet om de organisatie of je functie, maar om dingen waar je zelf de baas over bent. Wie doelbewust zoekt naar de positieve kanten van zijn werk, wie zelf beslissingen neemt over zijn loopbaan, wie bovendien niet te veel piekert en aardig is voor anderen, kan misschien wel overal gelukkig worden…’

Het originele artikel van auteur Ben Tiggelaar lees je hier: https://www.tiggelaar.nl/de-vier-pijlers-van-werkgeluk/

 

FTF
kim@futuretalentfactory.nl