
30 jan BELEMMERENDE OVERTUIGINGEN: je gaat het pas zien als je het doorhebt…
Waarschuwing vooraf: voor sommige lezers kan dit een pijnlijk artikel zijn.
We leggen de vinger namelijk behoorlijk op de zere plek. Waarom? Omdat wij als kartrekkers vaak vast komen te zitten in de modder en dus niet vooruit kunnen…En dat is niet onze schuld!
In het laatste deel van dit intro lees je een typische gedachte van iemand die in de slachtofferrol zit. Wat in dit geval een andere en helpende gedachte kan zijn is: wij zien of ervaren een probleem (assistants bij wie ontwikkeling stagneert door belemmerende overtuigingen), wat kunnen wij als FutureTalentFactory er zelf aan doen om toch vooruitgang te bereiken?
Nou: bijvoorbeeld een artikel schrijven over de belemmerende overtuigingen die wij tegenkomen in ons dagelijks werk.
In onze programma’s richten wij ons op het veranderende vak van assistants. En het woordje veranderen staat garant voor enthousiasme, nieuwsgierigheid, resultaat maar soms ook voor weerstand. We zien tijdens onze inspiraties of de groeiprogramma’s die we aanbieden mensen zitten die bijna op hun voorhoofd het woord ‘weerstand’ getatoeëerd hebben staan.
Die in paniekstand schieten van een nieuwe manier van werken. Maar ook zien we dat mensen hun zekerheden verliezen en ons aankijken alsof we van een andere planeet komen. Weten wij wel wat we van ze vragen?!? Yep, dat weten we. Net als dat we weten dat weerstand normaal is en dat deze voortkomt uit belemmerende overtuigingen.
Het schreeuwt zoals hierboven geschreven dus om een artikel over deze overtuigingen waarin we stilstaan bij:
Wat zijn overtuigingen?
Welke zijn positief en welke zijn negatief
Hoe herken je dit bij jezelf
En hoe kun je ze ombuigen? Want het goeie nieuws is dat dit te ontwikkelen is.
Wat zijn overtuigingen?
Een overtuiging is een manier van denken die we vanuit het verleden hebben opgedaan.
Ervaringen, opvoeding, cultuur, vriendschappen, werk en nog veel meer zaken zijn de oorzaak van hoe we over onszelf denken en hoe we naar situaties kijken.
Die overtuigingen wijzigen gedurende ons leven. Door een studie, ontmoetingen in je werk of privé, door reizen of het volgen van trainingen enzovoort.
Zo had je in je puberteit ongetwijfeld last van overtuigingen waar je nu zelfs om kunt lachen. Hét bewijs dat overtuigingen niet hoeven te blijven hangen en ook het bewijs dat een overtuiging geen vaststaand feit of DE GROTE ALMACHTIGE WAARHEID is. Met de juiste mindset, inzichten en eventueel wat hulp kun je ook nu nog die overtuigingen ombuigen, elimineren of juist vasthouden. Herkenning is in ieder geval de eerste stap.
Positieve en negatieve overtuigingen
Iedereen heeft profijt maar ook last van overtuigingen.
Positieve overtuigingen zijn handig en stimulerend. Stel je voor dat je in je opvoeding of op de middelbare school enorm hebt geleerd “als iets onduidelijk is, dan vraag ik door”.
Dan is dat behoorlijk helpend als je iets nieuws moet gaan leren. Je creëert duidelijkheid voor jezelf en maakt nieuwe taken of een nieuwe manier van werken sneller eigen.
Een ander voorbeeld is de gedachte: “ feedback is een cadeautje”. Hoe cliché ook, als je gedurende een functie meerdere malen hebt mogen ervaren dat eerlijke feedback je vooruit helpt, dan ben je vaak beter in staat om feedback te ontvangen en te geven.
Sommige overtuigingen zijn echter niet meer houdbaar en dus onhandig (belemmerend). Meestal heb je zelf niet eens door dat je hiermee jezelf belemmert. En zeker in fase van verandering zijn belemmerende overtuigingen een grote sta-in-de-weg. Onderstaande zijn enkele voorbeelden die wij veel terug horen of zien in gedragingen van anderen. En eerlijk: soms ook wel bij onszelf.
Iedereen moet mij aardig vinden
Wij zeggen altijd: ‘Ga binnen het bedrijf waar je werkt van eiland naar WIJ-land. Ga meer samenwerken, gebruik elkaars expertises!’ Maar dan is bovenstaande belemmerende gedachte niet helpend. Als goedkeuring van anderen extreem belangrijk voor je is, wanneer je continu denkt aan wat een ander van jou zal vinden en wanneer kritiek je onzeker maakt, dan wordt het samenwerken op WIJ-land lastig.
Herken je dit? Dan kan het helpen om je overtuiging om te vormen naar: ik kan beter mezelf respecteren dan afhankelijk te zijn van het respect van anderen. Of: Ik ben een waardevol mens, wat anderen ook over mij denken… Kan toch zo op een tegeltje?
Ik mag geen fouten maken
Was de wereld nog maar zoals in de kleuterklas. Waar je de hele dag hoort: van proberen kun je leren. Want wanneer je bang bent om fouten te maken steek je veel tijd en energie in het vermijden ervan. Je krijgt faalangst. Je veroordeelt jezelf op basis van een fout. Je verwacht van anderen ook dat ze perfect zijn en wordt hierdoor veelvuldig teleurgesteld. Je moet presteren om je de moeite waard te kunnen voelen. Vermoeiend!
Maar hallo?!? Je gaat in je werk iets nieuws doen! Je gaat een andere waarde van jezelf laten zien en je gaat je werk misschien op een andere manier invullen. En dan mag je geen fouten maken? Vervang die gedachte door: ik mag fouten maken. Of: van je fouten kun je leren. En dat is makkelijker geschreven dan gedaan. Leren doet soms pijn, maar jij en je omgeving worden er nooit slechter van.
Ik ben nou eenmaal geen spreker in een groep
Komen wij van de FTF aan: ‘assistants laat je zien en horen in het bedrijf!’
Dat betekent dus ook ideeën pitchen, jezelf en je plannen presenteren en laten zien welke van jouw talenten beter benut kunnen worden.
Vooropgesteld: spreken in een groep is van weinig mensen (buiten Sara van Broekhoven) een hobby. Maar denk aan wat het jou kan opleveren en wat het je baas en je collega’s kan opleveren!
Praktische tip: herhaal de avond voor je pitch een keer of 100 als een soort mantra: A future begins at the end of your comfortzone.
Alles moet precies gaan zoals ik wil
‘Wat zou het toch fijn zijn als alle collega’s naar mij luisterden.’
Wake-up call: misschien hebben zij ook goede ideeën waar jij nog niet aan gedacht hebt? Misschien hè.
Jij kunt er heel slecht tegen als dingen tegenzitten. Als iets niet meteen lukt, raak je van slag of word je boos. Je probeert altijd je zin door te drijven. Je maakt je druk over dingen die niet te veranderen zijn of waar je eigenlijk niet enorm veel mee te maken hebt.
Maar zoals Elsa van de film Frozen het zegt: laat het los, laat het gaan. Neem de dingen zijn zoals ze zijn.
Of bedenk: als ik het niet kan veranderen, dan heeft het ook geen zin om me er druk over te maken.
Alle ellende wordt veroorzaakt door anderen
De slachtofferrol. Ken je ‘m? Uiteraard weten we niet hoe het komt dat iemand zichzelf in deze rol plaatst. We weten ook niet of ze dit zelf herkennen. Maar wat je ziet bij mensen die in de slachtofferrol zitten is dat ze ervaren dat zíj niks kunnen doen aan de ellende. Het is toch potverdorie allemaal niet hun schuld? Slachtoffers hebben sterk de neiging om anderen verantwoordelijk te stellen voor het onheil dat hen overkomt.
Vorm deze gedachte om door te denken: het zijn niet de gebeurtenissen die mij in de problemen brengen maar het is mijn interpretatie daarvan. Of: wat is mijn aandeel in dit geheel en wat kan ik dan wél doen?
Verantwoordelijkheden kun je beter uit de weg gaan
Je stelt belangrijke beslissingen steeds uit. Je zorgt dat anderen die beslissingen voor jou nemen, zodat je niet de schuld krijgt als het fout gaat. Op den duur kost het je meer moeite om problemen te ontlopen, dan om ze op te lossen. Maar het ding is: eigenaarschap wordt van grote waarde in de toekomst van werk en daar horen ook verantwoordelijkheden bij!!! Vervang problemen door uitdagingen. En: elk probleem dat ik oplos, maakt mij sterker en wijzer.
Ik ben afhankelijk van anderen, ik kan het niet alleen
Iets gaan doen zonder goedkeuring van de baas, terwijl je wéét dat dit idee goed gaat uitpakken, daar is lef voor nodig. Maar heb je last van deze overtuiging dan durf je niet op jezelf te vertrouwen en je durft geen zelfstandige beslissingen te nemen. Je wordt geleefd door anderen. Anderen beslissen wat goed of slecht voor je is. Je eigen meningen, wensen en verlangens zijn minder belangrijk. Vorm je gedachten om: elk mens heeft zijn eigen mening en niet iedereen hoeft het met mij eens te zijn. Of: ik kan er tegen, als ik een verkeerde beslissing neem. Of: hoe meer zelfstandige beslissingen ik neem, hoe meer ik leer vertrouwen op mijn eigen oordeel.
Of: wat nou als het lukt…?
Ik ben zoals ik ben en dat zal altijd zo blijven
Dit is een best pijnlijke belemmerende gedachte. Toch horen we hem met regelmaat.
Transitie, het nieuwe werken, futureproof worden, werken in community’s en laten zien dat je ertoe doet. Dat zijn voorbeelden van wat wij in onze programma’s bespreken.
En soms zien we mensen letterlijk een gesloten houding aannemen en het gedrag dat hoort bij het nieuwe werken afwijzen. Reden? “Zo ben ik nou eenmaal” (niet).
Je neemt in deze geen verantwoordelijkheid voor de manier waarop je je gedraagt en hoe je je voelt.
Als je deze gedachte herkent, vorm hem dan snel om, want het zal je veel nieuwe mogelijkheden geven! Voorbeelden van helpende gedachten hierbij: dat ik de dingen tot nu toe zo gedaan heb, betekent niet dat ik dat altijd zo zal moeten blijven doen. Of: anders denken, is anders doen. Of: als jij het kunt, kan ik het leren.
Er bestaat voor elk menselijk probleem één perfecte oplossing
Alle perfectionisten verzamelen!
Je steekt veel energie in het zoeken naar de perfecte oplossing. Je blijft voortdurend twijfelen of dat wat je bedacht hebt, wel goed genoeg is. Je steekt meer tijd en energie in het piekeren over de perfecte oplossing, dan dat je mogelijke oplossingen uitprobeert. Je bent weinig flexibel in je oplossingsmogelijkheden.
Even terug en reset: want voor de meeste problemen bestaan meerdere oplossingen. Of denk: hoe meer oplossingen ik uitprobeer, hoe flexibeler ik word. Of: voor sommige ‘problemen’ bestáán helemaal geen oplossingen, ik kan deze problemen dan ook maar beter accepteren, zoals ze zijn.
Ik kan niet leven met onzekerheden
Je probeert zekerheid te vinden in een wereld die uit onzekerheden is opgebouwd, en al helemaal als wij van de FTF langs zijn geweest. Je wilt van tevoren weten wat er komen gaat. Je stelt jezelf allerlei voorwaarden, voordat je pas actie durft te ondernemen. Altijd de controle willen houden en weten wat er komen gaat, ook dit zal voor veel van jullie een bekende gedachte zijn. Wat kan helpen is de gedachte: onzekerheid maakt het leven spannend. Of: ik heb geen zekerheid nodig om me goed te kunnen voelen.
Hoe ontdek je je overtuigingen?
Ga eens na welke dagelijkse dingen jou van streek maken. Zodra je merkt dat je van streek bent, zal je op zoek moeten gaan naar wat je nu werkelijk van streek maakt.
Wanneer je daar inzicht in hebt is het zaak om andere gedachten te formuleren.
Gaat dat na het lezen van één artikeltje? Nee.
Gaat dat na een poster op je koelkast met een helpende spreuk? Helaas ook niet. Het vraagt geduld, herhaling, jezelf kwetsbaar opstellen en je bewust blijven van je “valkuilen”.
Ja, en nu?
Misschien herken je een of meer belemmerende overtuigingen. Merk je dat je carrière of persoonlijke ontwikkeling hierdoor stagneert? Wil je er “iets” mee doen? Wil je meer informatie?
Bespreek het op de werkvloer en/of stuur een mail naar info@futuretalentfactory.nl
Wij helpen je graag verder. Want weet: het ombuigen van belemmerende naar stimulerende gedachten is te realiseren.